Vijesti

Realizacija obuke specijalaca STS-a


Na vojnoj lokaciji a.Mahovljani, 18.02.2020. godine ,1.HS je organizovao i uz podršku 2.HS realizovao zajedničku obuku specijalaca STS-a u spuštanju sa konopcem iz helikoptera a sa ciljem standardizacije procedura i izgradnje interoperabilnosti u operacijama traganja i spašavanja.

Na obuci je prisustvovalo devet specijalaca STS-a pripadnika 1.HS, 2.HS-a i Bataljona za letačku podršku uz angažovanje instruktora i helikoptera sa posadom iz sastava 2.HS.

Tokom obuke su uvježbavane sledeće procedure:

-          Priprema lične opreme i samoosiguranja,

-          Čvorologija,

-          Izrada sidrišta,

-          Spuštanje i podizanje povrijeđenog,

-          Spuštanje tehnikom „ABSAIL“.

Obuka je realizovana tokom tri dana tokom kojih su uvježbavane procedure spuštanja sa čvrstih objekata na zemlji i spuštanje iz helikoptera. Tokom obuke instruktori su pratili način rada pojedinaca i timova kao i snalaženje u neočekivanim situacijama.

1.HS, kao i ostale jedinice br ZSiPZO nastavljaju sa podizanjem spremnosti i obučenosti svojih pripadnika. Sa dobro uvježbanim specijalcima STS 1.HS značajno doprinosi izgradnji kapaciteta za izvršenje zadataka iz misije, a jedan od njih i jeste traganje i spašavanje u okviru pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

4 FOTO GALERIJA