Vijesti

Posjeta delegacije 21. Theater Sustainment Command Američke komande za Europu


Zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije brigadni general Kenan Dautović i zamjenik komandanta OK OS BiH za resurse brigadni general Tomo Kolenda 26.03.2019. godine primili su u posjetu delegaciju 21. Theater Sustainment Command (21.TSC) Američke komande za Europu, koju je predvodio brigadni general Fred Maiocco.

Sastanku su prisustvovali vojno-diplomatski predstavnik SAD u BiH brigadir Michael Tarquinto, načelnik Odjelјenja za operacije i obuku OK OS BiH brigadir Darijo Pajić, šef ODC u BiH pukovnik Corey Shea sa saradnicima, članovi 21. Theater Sustainment Command i starješine OK OS BiH.

Generali Dautović i Kolenda su poželјeli dobrodošlicu američkoj delegaciji i izrazili zadovolјstvo na otvorenom razgovoru o načinima i mogućnostima saradnje u narednom periodu.

Brigadir Darijo Pajić je održao brifing o planiranju, implementaciji i cilјu održavanja vježbi u OS BiH, koji je američkoj delegaciji dao odličan pregled na trenutne aktivnosti i buduće planove obuke komandi i jedinica OS BiH.

U toku susreta razgovarano je o planovima modernizacije OS BiH, mogućnostima obuke inžinjerijskih jedinica, ABHO jedinica, razvoju civilno-vojne saradnje kao i izazovima sa kojima OS BiH može da se suoči u različitim situacijama (elementarne nepogode, migrantska kriza i sl.).

Brigadni general Maiocco je izrazio otvorenost u razvoju saradnje u narednom periodu ističući u tome važnu ulogu ODC u BiH.

Na kraju susreta brigadni general Kenan Dautović i brigadni general Tomo Kolenda su istakli zahvalnost na dosadašnjoj pomoći i podršci koju Vlada SAD pruža Oružanim snagama BiH.

3 FOTO GALERIJA