Vijesti

Komandant OK OS BiH prisustvovao Prvoj konferenciji komandanata kopnenih vojski partnerskih zemalјa NATO


IZMIR, Turska, 26.11.2019.godine - Komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić učestvovao je na Prvoj konferenciji komandanata kopnenih vojski partnerskih zemalјa NATO, koju je organizovala NATO Saveznička kopnena komanda (LANDCOM) u Izmiru, u Turskoj.
Konferencijom je predsjedavao zamjenik komandanta LANDCOM-a generalpotpukovnik Richard Cripvell, u ime komandanta LANDCOM, generalpotpukovnika J.T. Thomsona. Na konferenciji je prisustvovalo 16 partnerskih zemalјa potpisnica NATO inicijativa za interoperabilnost kao što su Partnerstvo za mir, Mediteranski dijalog i dr.

Tokom konferencije razgovaralo se o prednostima interoperabilnosti i razvoju operativnih sposobnosti partnerskih zemalјa u saradnji sa NATO snagama. Naglašeno je da interoperabilnost s NATO snagama omogućava partnerskim zemlјama da razviju kohezivan odnos kako bi omogućili razmjenu znanja, koja ne postoje u drugim državama. Prisutni su imali priliku da čuju predavanja o iskustvima, pozitivnim primjerima i izazovima interoperabilnosti u misijama MINUSMA u Republici Mali i u misiji “Odlučna podrška” u Afganistanu kao i pogled na razvoj Koncepta operativnih sposobnosti u Oružanim snagama Švajcarske.

Pored predstavnika OS BiH na Prvoj konferenciji komandanata kopnenih vojski partnerskih zemalјa u Izmiru, učestvovali su i predstavanici iz Azerbejdžana, Australije,Finske, Gruzije,Irske, Japana, Jordana, Južne Koreje, Maroka, Novog Zelanda, Mongolije, Srbije, Švajcarske, Švedske i Ukrajine.