Vijesti

Posjeta komandanta OK OS BiH komandantu Zajedničke komande OS Republike Austrije


Komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić realizovao je službenu posjetu komandantu Zajedničke komande OS Republike Austrije, generalpotpukovniku Francu Rajzneru u Gracu – Republika Austrija, 20.02. – 23.02.2020.godine.Pored komandanta OK OS BiH, delegaciju OS BiH su činili pukovnik Saša Lazarević i supruga generala Ilića, gospođa Milanka Ilić.
Na osnovu plana, posjete su realizovane u Komandi KoV, kasarna Belgier u Gracu, zatim 17. pješadijskom batalјonu i 3. lovačkoj brigadi KoV, kasarna u Štrasu, te Terezijanskoj Vojnoj Akademiji u Viner Nojštatu. U toku posjeta, prezentovani su misije, zadaci, razmještaj, osnovna sredstva i tehnika kao i istorijat kasarni i jedinica.

Prilikom posjete Terezijanskoj Vojnoj Akademiji, prikazan je program školovanja i obuke oficira, koji se sastoji od akademskog , opšte-vojnog, rodovskog, izbornog kao i dijela obučavanja koji se odnosi na početne oficirske dužnosti. Nakon primlјenih brifinga i obilaska prostorija i objekata, bio je omogućen i sastanak sa kadetima iz BiH koji se školuju na ovoj renomiranoj visoko-školskoj ustanovi.Prilikom susreta sa kadetima iz BiH, delegaciji OS BiH priklјučio se i Vojni ataše BiH u Republici Austriji brigadir Duško Matić.

Službena posjeta je završena prisustvom na Velikom 63. oficirskom balu Zajedničke komande OS Republike Austrije, koji se tradicionalno održava u kasarni Belgijer, u Gracu i treći je po veličini i važnosti od svih koji se održavaju u Republici Austriji. Na ovom balu, učešće je uzeo i dio kadeta iz BiH.

6 FOTO GALERIJA