Vijesti

Razgovor sa potporučnicom Draženkom Panić, najbolјom stranom kadetkinjom na zrakoplovnoj vojnoj akademiji „Ikarion“ u Republici Grčkoj


„Odricanјem i požrtvovanјem se svi ciljevi mogu ostvariti“

Kada ste se i kako opredijelili za vojni poziv?

Ljubav prema vojsci i uniformi sam naslijedila od oca. Mislim da je ovaj poziv pronašao mene a ne ja njega. Također, oduvijek sam volјela rad, red i disciplinu i zato sam shvatila da je vojni poziv pravi za mene, da je to nešto što želim raditi u budućnosti.

Prva dužnost je bila u 6.pbr OS BiH, a onda ste donijeli odluku da konkurišete za Zrakoplovnu vojnu akademiju u Republici Grčkoj. Šta je bilo presudno za takvu odluku i koji motiv biste izdvojili?

Za konkurs sam saznala dva dana prije isteka istog. Nisam dugo razmišlјala i konkurisala sam. Nisam znala, iskreno, šta me očekuje, ali sam ipak silno želјela da se školujem tamo. Znala sam da su grčke vojne akademije među najbolјim u svijetu i to je bio jedan jak motiv i izazov za mene. Godine koje sam provela tamo su mi potvrdile da je zaista tako. Školovanje na ,,Ikarion,, akademiji u Grčkoj je zaista prepuno novih mogućnosti, a meni je važno da u svemu što radim, se usavršavam i usvajam nova, kako vojna tako i akademska znanja.

Kakve impresije nosite sa školovanja u Republici Grčkoj? Koliko je bila zahtjevna obuka?

Sad kad sa nekog cilјa gledam prema proteklim godinama, previše je utisaka. Mislim da sam najviše bila impresionirana zalaganjem i posvećenošću oficira ka usavršavanju kadeta, ali i sa opremom i tehničkim mogućnostima koje su nam bile dostupne. U samom početku je obuka bila naporna, ali nakon kratkog vremena su bili uočlјivi pobolјšani rezultati moje fizičke i psihičke spreme.

Je li bilo lahko dospjeti na tron najbolјe strane kadetkinje na akademiji?

Nije bilo lahko, ali napornim radom, odricanjem i požrtvovanjem se svi zacrtani cilјevi mogu ostvariti. Bila sam svjesna da ću se namučiti, ali sam od početka znala da će biti vrijedno uloženo vrijeme i zalaganje. 

Uvijek aktuelno pitanje je kako je biti žena u vojsci?

Iz moje perspektive, sjajno. Jedan od težih izazova za mene i moje koleginice je nositi se sa predrasudama i stereotipima koji su često prisutni. Međutim, mislim da je to istovremeno veoma jak vjetar u leđa i dodatni podsticaj za postizanje bolјih rezultata. 

Koji su Vaši slјedeći cilјevi u profesionalnoj vojnoj karijeri u Oružanim snagama BiH?

Čin potporučnika je samo početak. Kao što sam rekla na početku, važno mi je da se usavršavam i na ličnom, a posebno na profesionalnom planu. Prije svega planiram primijeniti znanja u OS BiH, koja sam stekla u Grčkoj. Zatim planiram nastavak dalјeg usavršavanja i proširenje stečenog znanja, što će vjerujem rezultovati penjanjem prema samom vrhu hijerarhije.

3 FOTO GALERIJA