Vijesti

Posjeta predstavnika Ministarstva odbrane Ujedinjene Kralјevine Velike Britanije i Sjeverne Irske za Zapadni Balkan Operativnoj komandi OS BiH


Operativnu komandu OS BiH 02.02.2021. godine u Kampu Butmir, posjetio je predstavnik Ministarstva odbrane Ujedinjene Kralјevine Velike Britanije i Sjeverne Irske za Zapadni Balkan brigadni general John Bowron.

Gosta je u posjetu primio zamjenik komandanta za operacije OK OS BiH brigadni general dr.Kenan Dautović. Sastanku su prisustvovali vojni ataše pri Ambasadi Ujedinjene Kralјevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH potpukovnik Andrew Tait Scots te pukovnik Samir Imširović.

Zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije general Dautović je generala Bowrona upoznao sa organizacijsko-formacijskom strukturom, razmještajem komandi i jedinica i misiji Operativne komande OS BiH, realizovanoj i planiranoj obuci sa težištem na vježbama u 2021. godini VVO ,,DO 21-4 / IR – 21" i ,,SEL - 2". Generalu  Bowronu su, takođe, pružene informacije o procesu humanitarnog deminiranja, operacijama podrške miru,  aktivnostima u okviru civilno-vojne saradnje te realnim izazovima sa kojima se OK OS BiH susreće u realizaciji zadataka.

 

General Bowron se zahvalio generalu Dautoviću na gostoprimstvu i prezentovanim informacijama, kao i dosadašnjoj saradnji između OK OS BiH i Oružanih snaga Ujedinjene Kralјevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Ostatak susreta je protekao u prijatnom razgovoru.

6 FOTO GALERIJA