Vijesti

Nastupna posjeta komandanta EUFOR-a Operativnoj komandi OS BiH


Komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić 03.02.2021 u kampu Butmir primio je u nastupnu posjetu komandanta EUFOR-a u Bosni i Hercegovini generalmajora Alexander Platzera.

Prijemu su prisustvovali zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije brigadni general dr.Kenan Dautović, zamjenik komandanta OK OS BiH za resurse brigadni general Tomo Kolenda kao i saradnici komandanta EUFOR-a.


Komandant OK OS BiH general Ilić je generalu Platzeru pružio informacije o organizacijsko-formacijskoj strukturi i razmještaju komandi i jedinica, misiji Operativne komande OS BiH, realizovanoj i planiranoj obuci u 2021.godini, učestvovanju u operacijama podrške miru,  procesu humanitarnog deminiranja, dostignućima u okviru civilno-vojne saradnje i pružanju pomoći civilima u slučaju elementarnih i drugih nesreća te realnim izazovima sa kojima se OK OS BiH susretala i susreće u realizaciji zadataka sa posebnim osvrtom na aktuelnu epidemiološku situaciju prouzrokovanu pandemijom izazvanom koronavirusom COVID-19.

Komandant EUFOR-a general Platzer se zahvalio generalu Iliću na gostoprimstvu i prezentovanim informacijama, te istakao da će EUFOR i dalјe nastaviti da pruža pomoć Oružanim snagama BiH u procesu obuke jedinica i izgradnji sposobnosti.

U toku susreta vođeni su razgovori o aktuelnim aktivnostima komande i jedinica OK OS BiH i o dosadašnjoj saradnji sa EUFOR-om. Komandanti EUFOR-a i Operativne komande OS BiH su istakli zadovolјstvo ostvarenim nivoom saradnje i nastavkom iste u narednom periodu.

4 FOTO GALERIJA