Vijesti

Prezentacija metal detektora italijanske kompanije C.E.I.A S.p.a


U kasarni "Rajlovac" dana 08.02.2024. godine predstavnici italijanske kompanije C.E.I.A S.p.a su izvršili prezentaciju metal detektora CMD, CMD3 i lokoatora neeksplodiranih eksplozivnih sredstava (NUS) i kasetne municije DSMD.

Cilj prezentacije je bio prezentacija novih tehnologija iz oblasti otkrivanja municije, mina i improvizovanih eksplozivnih sredstava (IED) koje se koriste u svijetu. Prezentatori su kroz teorestski dio upoznali pripadnike OS BiH koji su prisustvovali prezentaciji sa historijskim razvojem kompanije kao i historijskim razvojem tehnologija kojim raspolažu. Nakon teoretskog dijela praktično je prezentiran rad metal detektora CMD, CMD3 kao i lokatora DSMD. Na prezentaciji su bili prisutni pripadnici deminerskog bataljona,  koji u svom svakodnevnom radu koriste metal detektore C.E.I.A S.p.a kompanije starije verzije (MIL D-1)  koje su preteća novih metal detektora. Tokom praktičnog rada demineri i EOD operateri OS BiH su imali priliku da licu mjesta prezentiraju svoja znanja i usvoje nova u korištenju nove deminerske opreme.

Također su se razmjenila mišljenja o korištenju metal detektora u procesu deminiranja gdje je istaknuto da detektori MIL D-1 kompanije C.E.I.A su jedni od najpouzdanijih u procesu deminiranja. Vrlo bitan segment prezentacije je bio prezentacija otkrivanja elemenata koji se koriste kao dijelovi IED koji se do sada nisu mogli otkriti niti jednim metal detektorom.

Potrebno je naglasiti da kompanija C.E.I.A S.p.a je kompanija sa višegodišnjim iskustvom u proizvodnji i plasiranju, kako metal detektora tako i ostalih sigurnosnih sistema za otkrivanje. Posebno se istiću u segmentu metal detektora koje koriste mnoge vojske u svijetu, s koji su se pokazali kao jedni od najefikasnijih za otkrivanje municije, mina, kasetne municije, NUS-a i IED. Proizvodi ove kompanije u formi metal detektora MIL D-1 su prisutni u deminerskim jedinicama OS BiH koje uspješno deminiraju sve prostore Bosne i Hercegovine.