Vijesti

Komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić prisustvovao Danu visokih zvanica u okviru međunarodne taktičke vježbe „Platinasti vuk 23“


Komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić prisustvovao je 22.06.2023. godine Danu visokih zvanica u okviru međunarodne taktičke vježbe „Platinasti vuk 23“. Međunarodna taktička vježba „Platinasti vuk 23“ realizuje se u periodu od 15. do 27. juna u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca, u organizaciji Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Danu visokih zvanica i završnim aktivnostima u vježbi prisustvovali su najviši zvaničnici Ministarstrva odbrane Republike Srbije, pripadnici Vojske Srbije, te predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, kao i predstavnici oružanih snaga zemalja učesnica.

Posjetioci su imali priliku da posmatraju kako privremeno formirane multinacionalne jedinice na vježbi rješavaju različite taktičke zadatke koje mirovne snage mogu izvršavati u operacijama podrške miru, kao što su borba u urbanoj sredini, odbrana baze, kontrola masovnog okupljanja i rad na kontrolnom punktu.

Cilj vježbe je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumjevanja oružanih snaga partnerskih zemalja u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju. Učesnici vježbe, njih oko 600, bili su oficiri, podoficiri i vojnici iz Srbije, Velike Britanije, Grčke, Italije, Mađarske, Rumunije, SAD, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

2 FOTO GALERIJA