Vijesti

Jedinica privremenog sastava OS BiH, u humanitarnoj misiju u Republici Sloveniji angažovana je na zadacima sanacije i regulisanju korita rijeke Meže


Jedinica privremenog sastava OS BiH u humanitarnoj misiji pružanja pomoći civilnim strukturama u Republici Sloveniji od 14. do 20. 08.2023. godine, razmještena je u rejonu opštine Prevalje i angažovana je na zadacima sanacije i regulisanju korita rijeke Meže.

Angažovani pripadnici OS BiH u sastavu Jedinice privremenog sastava OS BiH (JPS OS BiH) predvođeni poručnikom Avram Nemanjom, svoje bogato iskustvo u izvođenju inžinjerijskih radova u zahvatu rijeka, stečena u prethodnom periodu, aktivno prenose predstavnicima lokalne zajednice i ostalim učesnicima humanitarne operacije sprečavanja, otklanjanja, ublažavanja i saniranja posljedica poplava u ugroženom području.

U rejonu angažovanja, tačnije lokalitet Poljane u opštini Prevalja u predhodnom periodu došlo je do izlijevanja rijeke i plavljenja poljoprivrednog zemljišta pod kulturom kukuruza. Povoljene vremenske prilike omogućile su  uslove za rad angažovanim pripadnicima svih kontigenata koji učestvuju u pomenutoj humanitarnoj operaciji u ugroženom području.

Kontigent OS BiH je u pomenutom periodu radio je na uređenju korita rijeke Meže i tom prilikom angažovani personal sa inžinjerijskom mehanizacijom izvršio je suženje riječnog korita i povrat u prijašnji tok, u ukupnoj površini od 30 000 m2. Izvršili su pročišćavanje oko 1000 m riječnog korita, te ugradili oko 13 000m3 šljunka na poplavljenom području, na prostoru od 12 000m2. Predstavnici lokalne zajednice prepoznali su vrhunsku osposobljenost rukovaoca inžinjerijskih mašina kontigenta OS BiH, te ustupili na korištenje utovarivač koji je angažovan u ugroženom području u sastavu JPS OS BiH u skladu sa pravilima upotrebe.

Narednih dana JPS OS BiH nastavlja aktivnosti u rejonu angažovanja krećući se prema naseljenom mjestu Prevalje. Naša su očekivanja da će vremenske prilike ići na ruku angažovanim na sanaciji poplava u R. Sloveniji, i da će rezultati angažovanih pripadnika OS BiH u narednom periodu biti još bolji.


Oficir za odnose s javnošću

Telefon: +387 (0) 33 756 391,

Mobilni:  +387 (0) 65 860 558,

E-mail: info_okosbih@js.mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA