Vijesti

Jedinica privremenog sastava OS BiH nastavlja sa izvođenjem inžinjerijskih radova u okviru humanitarne operacije sprečavanja, otklanjanja, ublažavanja i saniranja posledica poplava u Koruškoj regiji


Jedinica privremenog sastava OS BiH u humanitarnoj misiji pružanja pomoći civilnim strukturama u Republici Sloveniji u periodu od 28.08. do 03.09.2023. godine, ojačana je inžinjerijskom mehanizacijom i u širem rejonu opštine Prevalje nastavlja sa izvođenjem inžinjerijskih radova.

Jedinica privremenog sastava OS BiH (JPS OS BiH) izvođenjem inžinjerijskih radova na zadacima sanacije i regulisanju korita rijeke Meže zadobila je povjerenje predstavnika lokalne zajednice i ostalih učesnicika humanitarne operacije sprečavanja, otklanjanja, ublažavanja i saniranja posledica poplava u ugroženo području.

Svoje aktivnosti u predhodnom periodu nastavili su ojačani inžinjerijskom mehanizacijom, te iz dana u dan povećavaju svoju produktivnost i bilježe zapažene rezultate. Povoljene vremenske prilike omogućile su uslove za rad kontigentu OS BiH u ugroženom području. Kontigen OS BiH je u pomenutom periodu nastavio radove na uređenju korita rijeke Meže i tom prilikom angažovani personal je sa inžinjerijskom mehanizacijom izvršio regulaciju i čišćenje riječnog korita i povrat u prijašnji tok u dužini od 1650 m i tom prilikom su ugradili oko 24 000 m3 šljunka na poplavljenom području, na prostoru od 15 000 m2.

Predstavnici lokalne zajednice prepoznali su vrhunsku osposobljenost pripadnika kontigenta OS BiH i u skladu sa pravilima upotrebe obratili se za pomoć kontigentu OS BiH u cilju nastavak radova i normalizacije uslova života u ugoženom području. Naime, ovom prilikom su izvrili transport građevinske mašine iz Maribora u opštinu Črna na Koroške, te transport mašine za bušenje bunara iz opštine Prevanje u opštinu Slovenj Gradec. Obzirom da je u Koruškoj regiji došlo do oštećenja postojećeg vodovoda, normalizacija života u ugroženom području za predstavnike lokalne vlasti postala je prioritet. Pripadnici kontigenta OS BiH su sa dodjeljenom mehanizacijom izvršili istovar vodovodni cijevi za izgradnju vodovoda ukupne dužine 4760 m, čiji je rok za izgradnju 90 dana.

Narednih dana JPS OS BiH nastavlja aktivnosti u rejonu angažovanja. Naša su očekivanja da će vremenske prilike ići na ruku svih angažovanim na sanaciji poplava u R. Sloveniji, i da će rezultati angažovanih pripadnika OS BiH u narednom periodu biti još bolji.

 

Oficir za odnose s javnošću

Operativna komanda OS BiH

Telefon: +387 (0) 33 756 391,

Mobilni: +387 (0) 65 860 558,

E-mail: info_okosbih@js.mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA