Vijesti

Povratak Jedinice privremenog sastava Oružanih snaga BiH iz humanitarne misije u Republici Sloveniji


Jedinica privremenog sastava OS BiH uspješno izvršila humanitarnu misiju pružanja podrške strukturama vlasti Republike Slovenije u reagovanju na prirodnu nepogodu i otklanjanju posljedica.

Jedinicu privremenog sastava OS BiH sačinjavalo je 10 pripadnika OS BiH iz sastava inžinjerijskog bataljona i glavne logističke baze, sa inžinjerijskom mehanizacijom (dozer, kopač, 2 vučna voza inžinjerijskih mašina i motorno vozilo za prevoz). Oni su u periodu od 11.08. do 08.09.2023. godine izvravršili dodjeljenu misiju pružanja podrške strukturama vlasti Republike Slovenije u reagovanju na prirodnu nepogodu i otklanjanju posljedica, u Koruškoj regiji na sjevero-istoku R. Slovenije. JPS OS BiH u pomenutom periodu djelovala je na području opštine Prevalja pod operativnom kontrolom komandanta 72. Brigade Slovenske Vojske.

Tim starješina iz sastava OK OS BiH koji je predvodio pukovnik Teodor Janjić, zajedno sa komandantom inžinjerijskog bataljona pukovnikom Rodoljubom Manigodom i komandantom 6. bataljona logističke podrške pukovnikom Ninoslavom Jelićem, realizovao je doček JPS OS BiH 08.09.2023. godine u kasarni „Kozara“. Tom prilikom je pukovnik Janjić u ime komandanta OK OS BiH general-majora Radovana Ilića, pozdravio pripadnike JPS OS BiH i istakao da je njihovo angažovanje ocjenjeno kao visoko profesionalno i da su u složenim vremenskim uslovima pokazali spremnost i osposobljenost prilikom izvršavanja postavljenih zadataka u humanitarnoj operaciji otklanjanja, ublažavanja i saniranja posledica poplava u ugroženo području.

Pripadnici JPS OS BiH su svojim nesebičnim zalaganjem u izvođenju inžinjerijskih radova na novim zadacima prilikom sanacije i regulisanju korita rijeke Meže, zadobili povjerenje predstavnika lokalne zajednice i ostalih učesnicika humanitarne operacije. Svoje aktivnosti dalje nastavljaju znatno ojačani inžinjerijskom mehanizacijom, obzirom da su im zvaničnici lokalne zajednice povjerili na upotrebu 2 kopača, viljuškar i kamion samoistovarivač, čime su višestruko povećali svoju produktivnost. Ovakvim zalaganjem i profesionalizmom pripadnici JPS OS BiH su od strane zvaničnih predstavnika vlasti u R.Sloveniji proglašeni kao najproduktivniji kontigent koji je učestvovao u humanitarnoj operaciji. Nadležna komanda Slovenske Vojske je priliko ispraćaja, komandiru JPS OS BiH poručniku Nemanji Avramu uručila Zahvalnicu.

 

Oficir za odnose s javnošću

Operativne komande OS BiH

Telefon: +387 (0) 33 756 391,

Mobilni: +387 (0) 65 860 558,

E-mail:  info_okosbih@js.mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA