OS BiH u misiji podrške miru



Operacije podrške miru su jedan od najznačajnih segmenata u okviru koje zemlje kandidati za punopravno članstvo u NATO-u imaju priliku pokazati koliko im je stalo do kolektivne bezbjednosti, gdje pripadnici oružanih snaga više zemalja i nacionalnosti rade u partnerstvu kako bi ostvarili zajednički cilj, a to je kolektivna bezbjednost koja je u suštini i razlog postojanja NATO saveza.

U međunarodnom okruženju svaki pojedinac je u određenom smislu ambasador svoje države. Tako pripadnici OS BiH svojim aktivnim učešćem predstavljaju državu BiH. Kroz njihovu sposobnost da odgovore dodijeljenim zadacima formira se mišljenje o cjelokupnim OS, te iste dobijaju ili gube na ugledu.

Upućivanjem pripadnika OS BiH u NATO i UN vođene operacije postepeno dobijamo sve veći broj pripadnika OS BiH koji posjeduju znanja i iskustva u radu u internacionalnom okruženju i isti nam kao rezultat pospješuju i na određen način ubrzavaju put OS BiH ka NATO kao punopravnog partnera. Takođe, učešćem u misijama ovakvog tipa, šalje se poruka da su OS BiH kredibilan partner, koji i na terenu želi u potpunosti doprinijeti uspjehu i rezultatima kada su NATO i UN misije u pitanju.