ODLUČNA PODRŠKA, IR Afganistan

Dva štabna podoficira OS BiH upućena u misiju „Odlučna podrška“

Završetkom ISAF misije krajem 2014. godine, zemlje članice NATO-a, zajedno s partnerskim zemljama, nastavile su svoj doprinos u Afganistanu davati kroz NATO vođenu misiju obuke, savjetovanja i asistencije „Resolute Support“, koja je započela 1. januara 2015. godine.

Trenutno se u operacijama podrške miru u Afganistanu nalazi pješadijska jedinica sa 45 pripadnika OS BiH iz sastava 4. pbr koji su angažovani na osiguranju baze u sastavu oružanih snaga SAD-a, 8 štabnih oficira koji svoje dužnosti obavljaju u sastavu njemačkog kontigenta, te sada i dodatno su upućena 2 štabna podoficira OS BiH koji će obavljati štabne dužnosti u Komandi za obuku, savjetovanje i asistenciju 'SJEVER' (TAAC-N) u sastavu multinacionalnog hrvatskog kontigenta. Dva podoficira OS BiH upućena su u misiju „Odlučna podrška“ u Afganistanu, zajedno sa pripadnicima oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, u kojem je R Hrvatska vođeća nacija, a u skladu sa dogovorima i zajedničkom angažovanju zemalja članica Američko-jadranske povelje (A-5).

Povodom ispraćaja pripadnika OS BiH u misiju podrške miru „Odlučna podrška“ Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč istakao je da „proširenjem našeg angažovanja u ovoj misiji šaljemo snažan pokazatelj spremnosti i sposobnosti OS BiH za nastavkom značajnog učešća u obuci, savjetovanju i podizanju sposobnosti kapaciteta Afganistanskih nacionalnih snaga u Afganistanu, a što je bilo i ostaje jednim od najznačajnih prioriteta za NATO. Zajedničko učešće u misiji „Odlučna podrška“ omogućiti će zemljama članicama Američko-jadranske povelje visoku zapaženost te jaču podršku zemljama koje teže pristupu u NATO savez“.

Svečani ispraćaj multinacionalanog kontingenta, u čijem su sastavu pripadnici oružanih snaga pet zemalja članica Američko-jadranske povelje, u savjetodavnu misiju "Odlučna podrška" u Afganistanu upriličen je 04. aprila 2015. godine, u kasarni "Pukovnik Marko Živković" na zagrebačkom aerodromu Pleso.