Dobrodošli na web stranicu
Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Obraćanje generalpukovnika Ante Jeleča, načelnika Zajedničkog štaba OS BiH


Čast mi je i zadovoljstvo srdačno vas pozdraviti u ime Oružanih snaga BiH i u svoje lično ime putem prve zvanične internet stranice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Oružane snage Bosne i Hercegovine, ove godine obilježavaju dva izuzetno važna jubileja. Prvi je 10 godina postojanja Oružanih snaga BiH, a drugi 15 godina učešća Bosne i Hercegovine u operacijama podrške miru. Reforma odbrambenog sistema kojom su nastale Oružane snage BiH ocijenjena je kao najuspješnija u postdejtonskoj BiH, te ponosno možemo reći da su Oružane snage BiH mlada institucija koja je od svog osnivanja do danas neprekidno i kontinuirano izrastala i jačala.

Današnje Oružane snage BiH su, kao jedinstvena oružana snaga svih naroda u Bosni i Hercegovini, u proteklih 10 godina su svojim profesionalnim i odgovornim izvršenjem zakonom propisane misije i zadaća u zemlji i inostranstvu stekle povjerenje institucija vlasti, civilnog stanovništva, kao i značajan ugled u međunarodnoj zajednici. Mišljenja sam da smo kroz ove godine našeg postojanja, uz brojne izazove i dostignuća, ostvarili izuzetan i značajan napredak u gotovo svim oblastima rada i funkcionisanja odbrambenog sistema. Ovo se prvenstveno odnosi na naše zadaće u Bosni i Hercegovini ali i ispunjavanju uslova koji se postavljaju ispred nas kao uslovi prijema u NATO i euroatlanske integracije.

Otvorenje vojnog portala odnosno zvanične web stranice OS BiH izuzetno je važno za razumjevanje uloge i odgovornosti Oružanih snaga u Bosni i Hercegovini, uključujući pripadnike OS, kao i cjelokupnu domaću javnost i naše međunarodne partnere.

Putem ove web stranice, želimo da uvijek budete u toku s našim planovima i aktivnostima, kako biste bliže upoznali i bolje razumijeli vojnu profesiju. U konačnici, primarni cilj web stranice Oružanih snaga BiH je direktan kontakt i neposredna komunikacija sa svima vama koji želite znati više o OS BiH i želite biti nam prijatelji.

Najiskrenije se nadam se ćemo ovom web stranicom ispuniti vaša očekivanja, te da ćemo i dalje graditi pozitivan interes javnosti za sve naše aktivnosti koje jačaju državu Bosnu i Hercegovinu.