PLAN PROTIVMINSKIH AKCIJA

Stručna analiza protivminskih akcija OS BiH za 2017. godinu


U kasarni OS BiH "Rajlovac" dana 31.1. i 1.2.2018. godine uz prisustvo predstavnika OK OS BiH, na čelu s pukovnikom Đževadom Zenunovićem, predstavnicima komande Brigade taktičke podrške, komande deminerskog bataljona, komandira četa i komandira vodova deminerskog bataljona, izvršena je stručna analiza protivminskih akcija za 2017. godinu.

Prisutne učesnike Stručne analize PMA pozdravio je i zaželio dobrodošlicu komandant deminerskog bataljona pukovnik Izudin Muftić, te se zahvalio svima koji su na bilo koji način učestvovali u ispunjenju Plana PMA za 2017. godinu. Nakon pukovnika Muftića prisutnima se obratio pukovnik Zenunović, načelnik odjeljenja za deminiranje i NUS u OK OS BiH, koji se prisutnima zahvalio i čestitao na ispunjenju plana, te pozvao komandire vodova da prezentuju analize rada. Komandiri vodova su kroz svoje brifinge iznijeli detaljne podatke o realizaciji Plana deminiranja, utrošenim sredstvima, kao i svim problemima na koje su nailazili u toku kampanje deminiranja.

Iznijeti pokazatelji govore o uspjehu deminerskog bataljona u toku 2017. godine, kada su deminerske jedinice izvršile deminiranje 3 147 847 m2 sumnjive površine od planiranih 3 120 415 m2, što u odnosu na godišnji Plan deminerskih aktivnosti iznosi 101 %. Tokom vršenja aktivnosti deminiranja u 2017. godini pronađena i uništena je sljedeća količina minsko eksplozivnih sredstava:

PP (protivpješadijskih) mina.............................481 kom,

PT (protivtenkovskih) mina..............................    4 kom,

NUS..................................................................295 kom. 

Tokom realizacije aktivnosti deminiranja jedinice deminerskog bataljona, što je veoma bitno naglasiti, nisu imale niti jednu deminersku nesreću ili incident na deminerskim radilištima.

7 FOTO GALERIJA