U FOKUSU

NATO Vojni Komitet u posjeti Bosni i Hercegovini


Predstavnici NATO Vojnog komiteta na čelu s predsjedavajućim generalom Petrom Pavelom boraviće 11. novembra 2017. u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Cilj posjete je, upoznavanje Vojnog komiteta s napretkom MO BiH i OS BiH u procesu integracija u NATO, implementacijom Pregleda Odbrane i knjiženja perspektivne vojne imovine, zatim strukturom i misijom OS BiH i njihovim trenutnim aktivnostima, nivoom dostignutih sposobnosti deklarisanih jedinica po PARP/OCC, kao i planovima za daljni razvoj i modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Tokom jednodnevne posjete Bosni i Hercegovini, u Domu OS BiH, predstavnicima NATO Vojnog komiteta obratiće se ministrica odbrane Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč, nakon ćega će predstavnici NATO Vojnog komiteta posjetiti kasarnu „Rajlovac OS BiH“ gdje će komandant operativne komande general-major Dragan Vuković održati informativni bifing, a posjetiće i centar za deminiranje gdje će pripadnici deminerskog bataljona izvesti taktičko-pokaznu vježbu.

Vojni komitet (Military Committee) je najviše vojno tijelo NATO-a, a čine ga predstavnici država članica, koji zastupaju načelnike generalštabova.To tijelo djeluje pod nadzorom Sjevernoatlantskog savjeta, Odbora za planiranje odbrane i Grupe za nuklearno planiranje i služi kao prvenstveni izvor savjeta o vojnim pitanjima pomenutim tijelima.