U FOKUSU

Dezinfekcijom u Jablanici i Konjicu uspješno završena intervencija Oružanih snaga BiH u HNK


Specijalistički timovi jedinice za atomsko-biološku-hemijsku odbranu i najiskusniji timovi medicinskih tehničara iz sastava deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH danas su nastavili i uspješno završili ciklus dvodnevne dezinfekcije objekata i prostora na području Čitluka, Mostara, Jablanice i Konjica.

Oružane snage BiH su drugi put, a po zahtjevu, u toku mjeseca maja 2020. godine, izašle na teren i angažovale svoje resurse u cilju pomoći civilnim strukturama vlasti u odbrani od širenja korona virusa (COVID-19). Ovo je dokaz da su i u ovom kriznom vremenu, Oružane snage BiH još jednom pokazale spremnost da i pored godina ne ulaganja u iste, stave svoje najbitnije kapacitete i sposobnosti na raspolaganje svim građanima BiH i da spremno odgovore svakom izazovu.

Dezinfekcija javnih prostora, objekata i površina urađena je po prioritetima koje je odredio podnosilac zahtjeva za angažman Oružanih snaga BiH, civilna zaštita Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje su tom prilikom korištena sredstva koja posjeduju Oružane snage BiH.

Tom prilikom su dezinfikovane sportske dvorane, škole, vrtići, zgrade lokalnih uprava i vjerski objekti, koji su samo neki od uspješno dezinficiranih objekata te su time ponovo stavljeni na upotrebu svim građanima Bosne i Hercegovine.

Korištena sredstava tokom ove dezinfekcije su se pokazala efikasnim u odbrani od širenja korona virusa, što je vidljivo na području općine Maglaj, gdje su pripadnici Oružanih snaga BiH vršili dezinfekciju prostora, objekata i javnih površina početkom mjeseca maja ove godine.

Ovim su Oružane snage BiH još jednom pokazale da posjeduju kapacitet, sposobnost i visoko obučen personal za izvršenje najzahtijevnijih zadataka što bi u ovom slučaju bila prevencija protiv korona virusa. Angažovanjem pripadnika Oružanih snaga BiH na pomoći civilnim strukturama, iskazujemo čvrstu opredijeljenost da u svakom trenutku sa svim raspoloživim resursima pružimo neophodnu pomoć građanima širom Bosne i Hercegovine.

8 FOTO GALERIJA