U FOKUSU

Federalna uprava civilne zaštite dodijelila priznanja pripadnicima OS BiH koji su učestvovali u neutralizaciji avio-bombe na području Bosanske Otoke


Povodom obilježavanja 1. marta Dana civilne zaštite na svečanoj ceremoniji dodjele priznanja održanoj 04.03.2016. godine u organizaciji Federalne uprave civilne zaštite pripadnicima iz sastava OS BIH dodjeljena su priznanja za doprinos u aktivnostima prilikom neutralizacije avio-bombe koja je pronađena na području Bosanske Otoke.

Pripadnici Deminerskog bataljona OS BiH učestvovali su 25.10.2015. godine u koordinacijskoj akciji između Federalne uprave civilne zaštite i Oružanih snaga BiH s ciljem sprečavanja neželjenih posljedica i neutralizacije avio-bombe, a u skladu sa operativnim planom i propisanim procedurama.

Za nesebično zalaganje i uspješno izvršenje ovog veoma zahtjevnog zadatka neposrednim učešćem kroz postavljanje alata za spaljivanje u aktivnostima prilikom neutralizacije avio-bombe u Bosanskoj Otoci pripadniku iz sastava Deminerskog bataljona brTP OS BiH starijem vodniku I kl. Seadu Jonuzoviću dodjeljena je Zlatna značka Civilne zaštite.

Pismena pohvala Civilne zaštite uručena je EOD timu iz sastava Deminerskog bataljona brTP na čelu sa izvršnim oficirom Čete za uništenje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) poručnikom Mirsadom Alibegovićem i 6. pješadijskoj brigadi koja je učestvovala u izgradnji zaštitnog bedema za neutralizaciju avio-obombe. Pripadnici 6. pbr su sa dvije pješadijske čete tri dana učestvovali u punjenju vreća sa pijeskom čime se pružila pomoć u brzom izvršenju zadatka.

Koordiniranom akcijom neutralizacije avio-bombe velike razorne moći, koja je predstavljala opasnost za stanovnike Bosanske Otoke, OS BiH su potvrdile da uz obučenost personala, tehnikom kojom raspolažu i iskustvom koje su stekli mogu dati značajan doprinos u riješavanju problema uništenja NUS-a, i sličnih aktivnosti u cilju obezbjeđenja sigurnog životnog prostora.

4 FOTO GALERIJA