U FOKUSU

KOiD:
Osnovni kurs za humanitarno deminiranje


U kasarni „Rajlovac OS BiH“, Centru za protivminsko djelovanje i uništavanje NUS-a, 27.03.2017. godine, počela je realizacija obuke iz oblasti humanitarnog deminiranja pod nazivom “Osnovni kurs za humanitarno deminiranje”.

Kurs se realizuje od 27.03. do 05.05.2017. godine i ima za cilj obučavanje i osposobljavanje polaznika radi sticanja neophodnih uslova za obavljanje poslova deminera za humanitarno deminiranje. Kursu prisustvuje ukupno 31 polaznik, 27 pripadnika Oružanih snaga BiH iz sastava brTP, KL, 5. pbr, 6. pbr i KOiD, te 4 polaznika iz Centra za uklanjanje mina u BiH (BH MAC).

Povodom početka obuke polaznicima se obratio komandant Centra za PMD i uništavanje NUS-a pukovnik Miljan Janković, koji je kroz svoje izlaganje predstavio minsku situaciju u svijetu i BiH. Prisutne je ukratko upoznao sa organizacijom humanitarnog deminiranja u OS BiH i predstavio strukturu, mjesto i ulogu Centra za PMD i uništenje NUS-a u OS BiH.

Obuka koja traje šest sedmica, te obuhvata i teoretski i praktični dio, polaznicima kursa pružit će potrebna znanja i neophodne vještine za obavljanje zadataka deminera u procesu humanitarnog deminiranja. Tokom realizacije obuke polaznici će biti upoznati sa procedurama rada i regulativama koji tretiraju humanitarno deminiranje u OS BiH. Osnovni kurs za humanitarno deminiranje je u potpunosti prilagođen standardima koje propisuje BH MAC, te nakon završetka i osposobljavanja pripadnika na ovom kursu polaznici će dobiti odgovarajuće uvjerenje.