Vijesti

Vojni ataše SAD-a u BiH u radnoj posjeti Načelniku ZŠ OS BiH

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč primio je 21.07.2017. godine vojnog atašea Sjedinjenih Američkih Država brigadira Marka M. Karasa, s kojim je razgovarao o trenutnim aktivnostima Oružanih snaga BiH, prvenstveno gašenju požara, procesu aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), implementaciji usvojenog dokumenta “Pregled odbrane” i drugim aktuelnim pitanjima vojno-odbrambene saradnje Bosne i Hercegovine i SAD.

Brigadir Karas u ime Ambasade SAD u BiH Oružanim snagama BiH ponudio pomoć pri gašenju požara koji su zahvatili veći dio teritorije BiH, gdje OS BiH ulažu maksimalne napore u savladavanju istih.

General Jeleč iskazao je zahvalnost vojnom atašeu brigadiru Karasu na ponuđenoj pomoći te naglasio kako Oružane snage BiH u ovom trenutku svojim raspoloživim kapacitetima odgovaraju svim izazovima i naporima koji ovi požari zahtijevaju, te da u slučaju širenja požara, OS BiH će se pravovremeno obratiti Ambasadi SAD-a za pomoć, putem ustaljenih procedura.

Brigadir Karas izrazio je zadovoljstvo ustupanjem resursa OS BiH (protivpožarno vedro) EUFOR-u za pomoć pri gašenju požara što pokazuje da OS BiH i EUFOR imaju odličnu saradnju.

Također, brigadir Karas je ovom prilikom iskazao opredijeljenost i posvećenost aktivaciji MAP-a i iskazao podršku aktivnostima MO i OS BiH u ovom pravcu.

Na kraju sastanka brigadir Karas izrazio zahvalnost na podršci OS BiH koja je pružena u provedbi međunarodne vojne vježbe Jackal Stone, te istakao impresije pripadnika OS SAD-a na obučenost i uvježbanost pripadnika OS BiH koji su participirali u navedenoj vježbi.