Vijesti

Završen kurs „LRS (Long Range Surveillance)“ u Rajlovcu


U skladu s Programom obuke M2M (Mil to Mil), u kasarni Rajlovac (Sarajevo) od 06.10. do 10.11.2017. godine, održan je kurs „LRS (Long Range Surveillance)“ „Dubinsko nadgledanje“.

Polaznici kursa su bili iz sastava Vob/brTP (17 PVL) i iz sastava izviđačkih jedinica pješadijskih brigada (4 PVL) OK OS BiH.

Namjena događaja je bila povećanje stepena operativne samostalnosti i operativnosti voda za dubinsko nadgledanje, kao i upoznavanje pripadnika OS BiH s doktrinom OS SAD u sprovođenju dubinskog nadgledanja.

Događaj je, u skladu s planom, realizovan kroz pet dana teoretske obuke, koju su veoma detaljno, uz PowerPoint prezentacije, s praktičnim vježbama, realizovali instruktori iz USEUCOM-a, prilikom čega su instruktori iskazali zadovoljstvo načinom na koji su pripadnici OS BiH pokazali naučeno.

Teoretska predavanja pružila su priliku polaznicima kursa da steknu uvid u teoretske i praktične aspekte dubinskog nadgledanja, osmatranja i izviđanja uključujući ISR opremu i sisteme, taktiku i procedure.

Mobilni trening tim USEUCOM-a bio je sastavljen od izuzetno profesionalnih i iskusnih predavača.

Po okončanju obuke, 10.11.2017. godine, instruktorski tim USEUCOM-a i POC za ovaj M2M događaj iz ZŠ OS BiH, izvršili su post-akcijsku analizu događaja obuke, tokom koje je istaknuto da su efekti obuke izuzetno pozitivni za budući rad VOR-a OS BiH, pogotovo ako se ima u vidu rad na partnerskom cilju ISTAR, odnosno preuzetih obaveza po pitanju razvoja ISR sposobnosti, te da je neophodno ovu vrstu saradnje između OS BiH i USEUCOM-a nastaviti i u budućem periodu kroz obuku i vježbe u zemlji kao i mogućnosti upućivanja pripadnika OS BiH u S.R Njemačku na obuka s jedinicama USEUCOM-a.