Vijesti

Posjeta Načelnika ZŠ OS BiH KOiD u Travniku povodom primopredaje dužnosti


U sklopu primopredaje dužnosti načelnika Zajedničkog štaba OS BiH između generalpukovnika Ante Jeleča i generalmajora Senada Mašovića, 22.2.2018. godine, generali su obišli Komandu za obuku i doktrinu (KOiD) u kasarni „Travnik“, i ustanovili trenutno stanje.

Komandant KOiD brigadir Ilija Petrović, je informativnim brifingom upoznao generale s trenutnim zadacima i aktivnostima u jedinici za naredni period, ali i s ulogom i značajem KOiD u OS BiH.

Brigadir Petrović naglasio je direktnu ulogu pripadnika potčinjenih jedinica KOiD u popunjavanju OS BiH, kroz proces odabira i selekcije kandidata za vojnike, podoficire i oficire, a potom i njihovu obuku.

Pored navedenog, on je poručio da se u Centrima KOiD realizuju vojni i jezički kursevi (Centar za profesionalni razvoj i Centar za osnovnu obuku), kursevi za protivminsko djelovanje, zatim upravlјanje skladištima za naoružanja i municiju, protivminsko djelovanje i uništavanje NUS-a (Centar za protivminsko djelovanje), simulacijske vježbe, taktičke obuke jedinica (Centar za borbene simulacije i Centar za borbene operacije), kao i priprema kandidata za misije i druge inostrane aktivnosti (PSOTS).

Ističući profesionalan odnos i predanost u radu svih pripadnika KOiD, načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč, kazao je da su vrijedan rad, snalažlјivost i improvizacija, doprinijeli pozitivnim rezultatima i višestrukim uspjesima u prethodnom periodu. Na kraju obraćanja, izrazio je nadu da će OS BiH nastaviti na putu konstantnog napredovanja, modernizacije i usavršavanja.

Budući načelnik ZŠ OS BiH generalmajor Senad Mašović, pridružio se čestitkama za postignute rezultate i naglasio da očekuje od pripadnika OS da poštuju zakone, pravila i etičke propise koji su na snazi. On je poručio da će se boriti za bolјe uslove rada u OS prije svega pobolјšanje statusa podoficira i vojnika. Prema njegovim riječima, vodit će se računa i o upravlјanju karijerom profesionalnih vojnih lica, radit će se na modernizaciji opreme, posebno deminerske koja bi doprinijela bolјim rezultatima, a manjem riziku za deminere.

Informativnom brifingu komandanta KOiD brigadira Petrovića, generalima Jeleču i Mašoviću, prisustvovao je i načelnik KOiD brigadir Danko Petrović, te komandanti i načelnici potčinjenih jedinica KOiD.

6 FOTO GALERIJA