Vijesti

Pripadnici Oružanih snaga BiH postigli zavidne rezultate na takmičenju „Best Warrior Competition” u Marylandu


U organizaciji Nacionalne garde Marylanda (MDNG), pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine već četvrtu godinu učestvuju na takmičenju za najboljeg vojnika, podoficira i oficira „Best Warrior Competition” (BWC 2018), a koje je ove godine održano od 15. do 18. marta u Marylandu (SAD).

Takmičenje je realizirano u okviru Programa saradnje „Vojska-Vojsci” (M2M SPP) uz svesrdnu pomoć Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u Sarajevu.  

U ekipi Oružanih snaga BiH, koja je pored veoma jake konkurencije postigla zapažene rezultate i uspješno predstavila Oružane snage BiH, bili su potporučnik Marko Vidović, vodnik Matija Ivaković, vojnik Ermin Hajrić i vođa ekipe, potporučnik Dajana Dangubić.

Tokom četiri dana takmičenja, pripadnici Oružanih snaga su imali priliku da svoja znanja, psihofizičke vještine i sposobnosti pokažu u 10 disciplina te da se tekmiče sa pripadnicima Oružanih snaga Estonije i Nacionalne garde Maryland. Neke od disciplina kroz koje su učesnici takmičenja prolazili odnosile su se na dnevnu i noćnu navigaciju sa specifičnim zadacima, ukazivanje prve pomoći prilikom povreda, gađanje pod stresom i pješačenje 15 kilometara pod teretom.  

Vodnik Matija Ivaković osvojio je prvo mjesto u kategoriji podoficira, dok je u ukupnom poretku osvojio zavidno treće mjesto. „Osjećaj kada sam saznao da sam prvi je bio nevjerovatan. Do tog trenutka nismo imali uvid u postignute rezultate. Kada su pročitali moje ime nisam mogao vjerovati da sam prvi. Biti najbolji je nevjerovatan osjećaj. Osjećam se pomalo umorno, ali sam sretan i zadovoljan nakon svega što sam postigao. Bilo je veoma naporno i zahtjevno postići ovaj rezultat, a to podrazumijeva mnogo rada, priprema i koncentracije”, izjavio je vodnik Ivaković.

Iako povrijeđen tokom takmičenja, vojnik Ermin Harić, ne odustajući od takmičenja, ipak је prošao sve discipline. „Bio sam spriječen povredom, jer znam da mogu bolje i više i da je to što sam pokazao daleko ispod mojih sposobnosti. S druge strane, ponosan sam na kolegu Ivakovića koji je donio ovu prestižnu nagradu Oružanim snagama BiH ...“ 

Poručnik Marko Vidović je naglasio: „Bila je čast i prelijep osjećaj učestvovati na ovom događaju i predstavljati Oružane snage BiH. U mnogim disciplinama sam bio među prva tri, ali ipak nedovoljno za pobjedu. Na kraju, osjećam se zadovoljno jer sam učestvovao u velikoj avanturi i znam da sam dao svoj maksimum, a to je nešto što se pamti cijeli život. Vodnik Ivaković je svima pokazao koje kvalitete treba da ima najspremniji vojnik, a vojnik Hajrić je bio onaj koji ne odustaje i kada je najteže.“

Pored odgovornosti za cijeli tim, njihovu doobuku na opremi koja im nije bila dostupna u BiH, potporučnik Dajana Dangubić imala je zadatak koordiniranja između našeg tima i domaćina Nacionalne garde Maryland. „Ponosna sam na trud, rad i zalaganje cjelokupnog tima. Takmičenje je bilo jako izazovno i kao posmatrač mogla sam zaključiti da je tekmičenje sastavljeno od izazova koji zahtijevaju visok stepen izdržljivosti, lične snage i snalažljivosti, te pomicanja sopstvenih psihofizičkih granica izdržljivosti. Čestitam kompletnom timu na uspjehu, a posebno vodniku Ivakoviću na zasluženoj pobjedi“, rekla je potporučnik Dangubić.

Završnoj ceremoniji dodjele nagrada prisustvovao je i vojni ataše Bosne i Hercegovine u Washingtonu pukovnik Zoran Batarilo, uputivši čestitke pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su učestvovali na takmičenju „Best Warrior Competition”.

11 FOTO GALERIJA