Vijesti

Posjeta visoke delegacije Oružanih snaga Republike Italije Oružanim snagama BiH


U okviru realiziranja bilateralne saradnje minstarstava odbrane Bosne i Hercegovine i Republike Italije, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Senad Mašović sa saradnicima 21.03.2018.godine u Domu OS BiH u Sarajevu, primio je u službenu i prijateljsku posjetu visoku vojnu delegaciju Oružanih snaga Republike Italije, na čelu sa načelnikom Glavnog štaba OS Italije generalom Claudiom Grazianom. Sastancima i razgovorima vojnih delegacija prisustvovali su ambasador Italije u BiH Nj.E. Nicola Minasi i nerezidentni vojni ataše Italije u BiH brigadir Paolo Sfarra.

Tokom današnjeg susreta, generali Mašović i Graziano razgovorali su o dosadašnjoj bilateralnoj saradnji, te razmijenili aktuelne informacije o stanju i težišnim aktivnostima u OS, kao i načinima nastavka i unapređenja zajedničkih oblika i formi saradnje od obostranog interesa oružanih snaga dvije prijateljske zemlje.

Tom prilikom general Mašović je naglasio:„Oružane snage Italije imaju veliku tradiciju. Složili smo se da iskustva njihovih snaga trebaju biti na raspolaganju OS BiH. Govorili smo o tome kako unaprijediti saradnju i modele, te kako stvoriti pretpostavke da pripadnici OS BiH u narednom vremenskom periodu budu prisutni na školovanju i edukaciji u Italiji. Također smo razgovarali i o tome da OS BiH i OS Italije značajnije sarađuju u raznim vrstama misija, nezavisno da li je riječ da li su to NATO, UN ili EU vođene misije”.

“Ove pretpostavke”, dodao je general Mašović, će nama dati širinu i mogućnost da sa kredibilnim strateškim partnerom, prvenstveno UN ili EU vođenim misijama, BiH bude značajnije zastupljena. Na taj način možemo ubrzati sve vrste naših integracijskih procesa, te veoma je bitno što će general Graziano tijekom 2018. godine preuzeti predsjedavanje Vojnim komitetom EU, čime će se stvoriti pretpostavke za ubrzavanje procesa približavanja BiH EU i NATO-u".

General Graziano zahvalio se na prijemu u BiH, te istakao:”BiH je za Italiju u svakom smislu strateški značajna. Nalazi se u srcu Zapadnog Balkana, veže nas duga stoljetna tradicija, a osim toga mi kao jedna od zemalja EU smo tu da pomognemo BiH u svemu što je potrebno. S vojnog gledišta nalazimo se u dvjema krizama s istoka i juga, a to su migracije i terorizam. BiH je u srcu kada su u pitanju ovi problemi i naravno da im posvećujemo jako puno pažnje. Naravno, kao članica EU i NATO u svakom smislu podržavamo sve ono što je vezano za napredak BiH prema članstvu u ovim organizacijama. Nastavljamo s politikom otvorenih vrata i pomagaćemo i dalje BiH , kako bi što prije okončala te integracije".

Visoka vojna delegacija OS Italije posjetila je i MO BiH, gdje se sastala sa Ministricom odbrane BiH i njenim zamjenicima. Takođe, delegacija je posjetila i kasarnu OS BiH u „Rajlovcu“, te tom prilikom prisustvovala vježbi “Reakcija EOD tima na otkrivanje improvizovanih ubojnih sredstava (IED)“.

Ova posjeta je još jedna potvrda uspješnog prijateljstva i garant dalje saradnje i podrške Republike Italije i njenih Oružanih snaga našoj zemlji u narednom periodu.

20 FOTO GALERIJA