Vijesti

Parlamentarni vojni povjerenik BiH posjetio Zajednički štab OS BiH

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović posjetio je 18. maja 2018. godine Zajednički štab Oružanih snaga BiH. Gospodina Šiljegovića je primio načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, sa zamjenikom za operacije generalmajorom Ivicom Jerkićem i zamjenikom za resurse generalmajorom Gojkom Kneževićem.

Vojni povjerenik Šiljegović je čestitao generalima imenovanja na dužnosti načelnika i zamjenika načelnika ZŠ OS BiH, te izrazio podršku njihovom radu u narednom periodu.

Tokom sastanka razgovarano je o trenutnom stanju u Oružanim snagama BiH sa posebnim naglaskom na zaštitu ljudskih prava i sloboda pripadnika Oružanih snaga BiH.

S tim u vezi, konstatovano je da će se u narednom periodu kroz zajedničku saradnju raditi na rješavanju problema koji se odnose na bolji status vojnika, podoficira i oficira, kao i drugih problema u cilju sveukupnog boljeg funkcioniranja OS BiH. 

Također, zajednički je ocijenjeno da svako iz svoje nadležnosti treba svakodnevno razvijati aktivnosti koje doprinose postizanju boljih rezultata, a time i jačanju vladavine prava i unapređenju ljudskih sloboda svih pripadnika Oružanih snaga BiH.    

Tokom susreta razgovarano je o izradi izvještaja parlamentarnog vojnog povjerenika za 2018. godinu, te naglašeno da je potrebno intenzivno raditi na rješavanju problema iz 2017. godine kako se oni ne bi ponavljali i u narednom periodu.

Načelnik Mašović je, između ostalog, informirao vojnog povjerenika Šiljegovića o trenutnim ključnim aktivnostima, kao i budućim planovima OS BiH. Tako je posebno istaknuta potreba podrške Oružanim snagama BiH od svih nadležnih institucija u realizaciji Plana modernizacije OS BiH kao bitnog segmenta za njihovo uspješno funkcioniranje. Pored toga, zaključeno je da je neophodno poboljšati stepen realizacije Plana javnih nabavki kao ključnog faktora za uspješno izvršavanje zadataka Oružanih snaga BiH.