Vijesti

Nastavak podrške Kraljevine Saudijske Arabije Ministarstvu odbrane BiH - donacija finansijskih sredstva Oružanim snagama BiH za unapređenje skladišta naoružanja i municije


Ceremonija potpisivanja ugovora u vrijednosti od 2 miliona američkih dolara između Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije (KSA) i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP) upriličena je u Domu Oružanih snaga BiH 5. jula 2018. godine, u cilju završetka infrastrukturnih unapređenja na lokaciji skladišta municije Oružanih snaga BiH „Kula“ u Mrkonjić Gradu i lokaciji skladištenja naoružanja „Teufik Buza Tufo“ u Visokom.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, zamjenik ministra odbrane Sead Jusić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenicima, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić, ambasador KSA u BiH Nj.E. Hani bin Abdullah bin Mohammed Mominah, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, komandant Štaba NATO-a u Sarajevu Robert A. Huston, predstavnici EUFOR-a u BiH te međunarodnih i državnih institucija.

Projektni dokument između Ambasade KSA i UNDP-a BiH potpisali su ambasador KSA u BiH Nj.E. Hani bin Abdullah bin Mohammed Mominah i rezidentna predstavnica UNDP-a Sezin Sinanoglu. Potpisnici su izrazili zadovoljstvo i ovim projektnim dokumentom dodatne podrške Oružanim snagama BiH, koji će doprinijeti većoj sigurnosti skladištenja municije i naoružanja, a samim time i lokalnih zajednica u BiH.

Uz svesrdnu zahvalnost donatoru Kraljevini Saudijskoj Arabiji i implementatoru Razvojnom programu Ujedinjenih naroda u BiH, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je istakla da „na ovaj način svi zajedno doprinosimo miru, sigurnosti i stabilnosti i sprečavamo moguće negativne reakcije, ilegalni promet naoružanja i municije, a ono najgore što se može desiti su eksplozije. Uvjerena sam da će ova donacija puno toga promijeniti i pomoći da povećamo stepen sigurnosti i stabilnosti u BiH.“

Rezidentna predstavnica UNDP-a Sezin Sinanoglu naglasila je da će UNDP, paralelno s unapređenjem infrastrukture na lokalitetima OS BiH, u naredne dvije nastaviti i sa uništenjem nestabilne i nesigurne municije, posebno naglasivši dosadašnju dobru saradnju koja su urodila jako dobrim rezultatima. „Zajedništvom i međusobnom koordinacijom međunarodnih i domaćih partnera u BiH se postižu dobri rezultati“, zaključila je Sinanoglu.       

U maju ove godine KSA je posredstvom Ambasade KSA u BiH donirala finansijska sredstva u iznosu od 940.000 meričkih dolara za unapređenje skladišta municije OS BiH u Krupi, a potpisivanjem današnjeg projektnog dokumenta nastavlja se podrška infrastrukturnim unapređenjima skladišta „Kula“ i „Teufik Buza Tufo“. Kao i prva tranša, dodatna sredstva će biti implementirana kroz projekt UNDP-a EXPLODE+.

12 FOTO GALERIJA