Vijesti

General Mašović primio ambasadora Španije Gimeneza


Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović primio je 18.07. 2018. godine u posjetu ambasadora Kraljevine Španije u BiH Josea Maria Valdemora Gimeneza.

General Mašović je informisao ambasadora o aktuelnom stanju, težišnim aktivnostima, kao i budućim zadacima i planovima Oružanih snaga BiH u zemlji i inostranstvu, s posebnim naglaskom na učešće pripadnika OS BiH u UN i EU misijama i operacijama podrške miru u Afganistanu.

Ovom prilikom general Mašović je naglasio važnost aktiviranja BiH u Akcijskom planu za članstvo u NATO (MAP), koji vodi daljem napretku BiH i uspješnijem procesu modernizacije njenih oružanih snaga.

Ambasador Gimenez se zahvalio na prijemu te iskazao podršku Bosni i Hercegovini na putu europskih i euroatlantskih integracija, te posebno podržao angažman i učešće Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru, ističući njihov značajan doprinos izgradnji mira i kolektivne sigurnosti u svijetu.

Tokom razgovora zajednički je ocijenjena potreba za intenziviranjem saradnje oružanih snaga BiH i Španije, te s tim u vezi iznesene su inicijative i prijedlozi koji bi doprinijeli jačanju bilateralne vojne saradnje dvije zemlje.

Između ostalog, dogovoreno je da oružane snage BiH i Španije u narednom periodu potpišu tehnički sporazum koji se odnosi na podršku Oružanih snaga Španije pripadnicima Oružanih snaga BiH koji učestvuju u EU misiji obuke u Centralnoafričkoj Republici.