Vijesti

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović posjetio Komandu i jedinice Nacionalne garde Maryland


Vojna delegacija Oružanih snaga BiH koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba generalpukovnik Senad Mašović, 14.10.2018. godine, okončala je prvi dio službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom prethodna tri dana održan je susret sa zamjenikom guvernera Savezne države Maryland Boydom Rutherfordom, te upriličene posjete Komandi 29. Borbene avijacijske brigade, lokaciji i jedinicama iz sastava 175. Krila (Wing) zrakoplovnih snaga Marylanda, kao i Komandi Nacionalne garde (NG) Maryland u Baltimoreu, u čijem sklopu se nalazi i Operativni centar za državu Maryland - MEMA (Maryland Emergency Management Agency).

Tokom razgovora sa zamjenikom guvernera Rutherfordom, general Mašović je prezentovao rezultate uspješne partnerske saradnje OS BiH i NG Maryland. Gospodin Rutherford izrazio je zadovoljstvo dostignutim nivoom saradnje i istakao potrebu da se nastavi kroz postojeće, ali i kroz nove projekte koji će pomoći OS BiH u dostizanju višeg stepena opremljenosti i obučenosti, imajuću u vidu kapacitete s kojim NG raspolaže. Posebno je naglasio značaj projekata koji imaju za cilj saradnju s civilnim strukturama, a tiču se prevencije i sprečavanja, kao i reakcije na različite elementarne nepogode, pohvalivši angažman OS BiH u elementarnim nepogodama koje su zadesile BiH u prethodnom periodu.

General Mašović je izražavajući zadovoljstvo prezentovanim naglasio kako se ove godine obilježava 15 godina uspješne dugogodišnje saradnje OS BiH i NG Maryland, iznoseći očekivanja da će ona biti nastavljena i dodatno proširena u narednom periodu.

Susretu je prisustvovao i ambasador BiH u SAD Haris Hrle, te zamjenik komandanta NG Maryland brigadni general Adam Flasch.

Obilazeći 29. Borbenu avijacijsku brigadu i jedinicu pod nazivom 175. Wing zrakoplovnih snaga države Maryland, delegaciji OS BiH prezentovane su taktičko-tehničke mogućnosti, organizacija i realizacija multidimenzionalnih zadataka ovih jedinica s posebnim osvrtom na upotrebu i održavanje helikoptera i borbenih aviona.


Osim toga, komandanti jedinica upoznali su generala Mašovića s organizacijsko-formacijskom strukturom jedinica u sastavu komande, misijom, tekućim zadacima i planovima u narednom periodu.

General Mašović je naglasio značaj dostignutog stepena zračne mobilnosti kao i važnost istog za uspješno izvršavanje borbenih, ali i misija pomoći civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih i drugih nesreća. General Mašović je izrazio nadu da će OS BiH u narednom periodu imati priliku da povećaju stepen modernizacije koji bi uključivao i nabavku helikoptera, a u cilju jačanja zračne mobilnosti kako bi OS BiH u svakom momentu bile spremne pružiti podršku svojim jedinicama, ali i stanovništvu BiH u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

U Komandi NG Maryland, između ostalog, delegaciji OS BiH je prezentovan način rada i misija savremeno opremljenog združenog Operativnog centra za Saveznu državu Maryland - MEMA, s njegovim tehnološkim i praktičnim mogućnostima, aktivnostima na prevenciji, te aktivnostima nakon nastanka elementarnih i drugih nesreća.

Također, održan je i informativni brifing o organizacijskoj strukturi, aktivnostima i planovima Komande, koji je organizovala komandant Nacionalne garde Maryland generalmajor Linda Singh, sa saradnicima. Ona je izrazila spremnost za nastavak ove dugogodišnje saradnje i u budućnosti, te istaknula snažnu podršku koju OS BiH i država BiH imaju od strane SAD-a. Pohvalila je uspjehe koje postižu pripadnici OS BiH i iskazala zadovoljstvo rezultatima koje postižu učešćem u operacijama podrške kolektivne sigurnosti u Afganistanu, ali i učešćem u zajedničkim vježbama organizovanih od strane NG Maryland. Generalmajor Singh istakla je kako je partnerstvo OS BiH i države Maryland od krucijalne važnosti i da OS BiH svojim aktivnostima čine mnogo na uključenju Bosne i Hercegovine u euroatlantske integracije.

General Mašović je ovom prilikom, između ostalog, upoznao generala Singh o trenutnim aktivnostima koje OS BiH provode u zemlji i inostranstvu, kao i učešću OS BiH u mirovnim operacijama, iskazujući zadovoljstvo njihovim učinkom i uspjesima. Posebno je istakao značaj regionalne saradnje i zajedničkih aktivnosti, a u vezi s tim najavio početak organizacije takmičenja „Najbolji Ratnik“ u Bosni i Hercegovini, koje bi se održalo na nivou OS BiH, a kasnije proširilo na zemlje regije.


General Mašović je izrazio zahvalnost za pomoć koju SAD pruža OS BiH, a pri tome posebno istaknuvši uspješnu saradnju sa NG Maryland. Kako je naglasio, saradnja između dvije zemlje je izuzetno važna, ali postoji mogućnost proširenja saradnje, od koje bi korist imale i ostale strukture u BiH te je u sklopu toga razgovarano o mogućnosti posjete predstavnika drugih institucija u BiH koji imaju misiju reagovanja i pomoći civilnim strukturama uslijed elementarnih nepogoda.

General Mašović je još jednom naglasio da OS BiH imaju dobro obučene i sposobne vojnike, podoficire i oficire, što potvrđuje velik broj pohvala koji stižu od visokorangiranih oficira iz različitih zemalja, bilo da se radi o vježbama, različitim vidovima obuke i edukacije, ili učestovavanju u operacijama podrške miru, ali također i da nije zadovoljan sa dostignutim stepenom opremanja i modernizacije komandi i jedinica OS BiH. U tom smislu, general Mašović je izrazio potrebu za nastavkom pružanja pomoći prema OS BiH od strane OS USA, NG Maryland i SAD u cjelini, što bi u konačnici, uz korištenje sopstvenih kapaciteta na realizaciji već razvijenih projekta za modernizaciju, OS BiH stvorilo uslove za još efikasnije izvršavanje misija u zemlji i van zemlje.

Delegacija OS BiH nastavlja posjetu u Washingtonu gdje na poziv načelnika Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD generala Josepha Danforda od 15. do 17. oktobra učestvuje na Konferenciji načelnika odbrana na temu ”Borba protiv nasilnih ekstremističkih organizacija.”

U sastavu delegacije OS BiH, pored generalpukovnika Senada Mašovića, su i šef kabineta načelnika ZŠ OS BiH brigadir Edin Fako, glavni podoficir OS BiH Mario Bagarić, oficir za odnose s javnošću ZŠ OS BiH kapetan Elman Čosić i oficir za vezu sa Marylandom i ujedno pomoćnik vojnog atašea pukovnik Slobodan Simić. U pratnji delegacije tokom ove aktivnosti je i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Mike Tarquinto, te oficir za bilateralnu saradnju između OS BiH i NGMD kapetan Harrison Bittenbender.

17 FOTO GALERIJA