Vijesti

Svečana ceremonija dodjele certifikata u povodu završetka ciklusa ocjenjivanja NEL 2 po OCC E&F i rezultata takmičenja “Cambrian Patrol 2018” i “Admiral Pitka”


Svečana ceremonija dodjele certifikata u povodu završetka ciklusa ocjenjivanja NEL 2 po OCC E&F programu odnosno ciklusa ocjenjivanja operativnih sposobnosti jedinica po NATO standardima, kao i dodjele priznanja pripadnicima OS BiH koji su postigli značajne rezultate na obuci i međunarodnim takmičenjima „Cambrian Patrol 2018“ u Velikoj Britaniji i „Admiral Pitka“ u Estoniji održana je 9. novembra 2018. godine u Domu OS BiH u Sarajevu.

Ovom prilikom prigodnim riječima, uz čestitke, obratili su se načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i  ministrica odbrane  BiH Marina Pendeš.

Prema riječima načelnika ZŠ OS BiH generalpukovnika Senada Mašovića današnji događaj za Oružane snage BiH predstavlja izuzetnu čast i ponos, čime su jedinice OS BiH pokazale viši stepen interoperabilnosti i borbene spremnosti za izvršenje zadataka, u skladu sa misijom, a prema standardima NATO-a. 

”Naši pripadnici po svim parametrima u potpunosti se mogu nositi sa izazovima i zadacima savremenog doba. Naše pripadnike odlikuje profesionalizam i posvećenost u izvršavanju zadataka, ali i spremnost da svakodnevno budu u službi građana, kako u BiH tako i van BiH”, rekao je general Mašović.

On je istakao kako je došlo vrijeme da Oružane snage BiH dobiju razvojni budžet koji će stvoriti pretpostavke da OS BiH hrabro krenu u proces modernizacije, čime će se stvoriti bolji uslovi za život i rad, te bolji status svih pripadnika, koji svojim radom, zalaganjem i profesionalizmom svakako to zaslužuju.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš ističući značaj rezultata koji su postigli pripadnici OS BiH kojima su uručeni certifikati i priznanja, rekla je da iako ograničeni s finansijskim resursima, pokazali smo da kao država i kao oružane snage imamo ono što je najbitnije - ljudske resurse.

Na današnjoj svečanosti dodjeljeni su certifikati predstavnicima jedanaest jedinica iz sastava OS BiH koje su uspješno završile ciklus ocjenjivanja operativnih sposobnosti po NATO standardima.

OS BiH kontinuirano nastavljaju realizaciju planiranih aktivnosti implementacije Programa „Koncept ocjenjivanja operativnih sposobnosti“ (OCC E&F).  

Svaka deklarisana jedinica je prošla četverogodišnji ciklus ocjenjivanja u dva različita nivoa. Procedure koje se koriste za ocjenjivanje primjenjuju se u svim oružanim snagama članica NATO saveza. Deklarisane jedinice završile su ocjenjivanje II nivoa (NEL-2), te stekle status „Borbeno spremne“ (Combat ready.)

Pripremne aktivnosti, kao i ocjenjivanja deklarisanih jedinica, realizovali su certificirani ocjenjivači OS BiH, uz djelimičnu podršku ocjenjivača iz partnerskih zemalja, a sve u skladu s NATO procedurama i uz prisustvo i nadzor NATO Monitor Timova.

Ovom prilikom dodjeljeni su certifikati i timu OS BiH koji je osvojio srebrenu medalju na prestižnoj vojnoj vježbi “Cambrian Patrol” održanoj u oktobru u Velikoj Britaniji. Ova vježba spada u jednu od najtežih vježbi ove vrste koje se organizuju u svijetu, a u kojoj je  učestvovalo 137 timova (patrola), od čega je 101 tim iz sastava OS Velike Britanije, dok su preostali timovi došli iz 36 zemalja svijeta.

Takođe, dodjeljeni su certifikati i timu OS BiH koji je učestvovao na prestižnom međunarodnom takmičenju izviđačkih jedinica “Admiral Pitka” u Estoniji. Radi se o jednom od najtežih i najzahtjevnijih izviđačkih događaja i izazova ovakvog tipa u svijetu. Zahvalјujući izuzetnoj pripremlјenosti, visokom nivou motivacije i profesionalnom ponašanju u internacionalnom okruženju, tim OS BiH je zauzeo treće mjesto.

Sa ovakvim načinom obučavanja pripadnika OS BiH postiže se kompatibilnost sa jedinicama NATO zemalja i spremnost za učešće u nekoj od misija koje se postave pred OS BiH.

Svečanoj ceremoniji uručenja certifikata ocijenjenim jedinicama i zaslužnim pojedincima, učesnicima međunarodnih vježbi i takmičenja, prisustvovali su parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, predstavnici Štaba NATO-a u Sarajevu i EUFOR-a u BiH, generalski kor OS BiH, kao i najviši predstavnici Ministarstva odbrane BiH i Zajedničkog štaba OS BiH, te predstavnici drugih komandi i jedinica iz sastava Oružanih snaga BiH.          

11 FOTO GALERIJA