Vijesti

Susret zamjenika načelnika štabova oružanih snaga R. Hrvatske i Bosne i Hercegovine


Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu 14.11.2018. godine primio je u službenu posjetu delegaciju Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu sa zamjenikom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Republike Hrvatske generalpukovnikom Dragom Matanovićem.

Na sastanku s visokom vojnom delegacijom Oružanih snaga Republike Hrvatske razgovarano je o saradnji oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u različitim oblastima. Razmatrane su i mogućnosti unaprjeđenja i razvoja u narednom periodu.

Tokom bilateralnog vojnog susreta naročita pažnja posvećena je temama koje se odnose na sigurnosno stanje u regionu, kao i na razvoj regionalne saradnje u višenacionalnim inicijativama.

Bila je ovo prilika za razmjenu aktuelnih informacija o stanju i težišnim aktivnostima oružanih snaga, kao i budućim zadacima i planovima.

Ovom prilikom general Matanović je rekao da je dosadašnja saradnja oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske izuzetno dobra, naročito po pitanju školovanja i obuke, te izrazio želju da se saradnja nastavi. Posebno je istakao potrebu saradnje u pripremi oružanih snaga u prevenciji i saniranju posljedica od elementarnih katastrofa.

General Jerkić je također potvrdio dobro saradnju, kako s nivoa zamjenika načelnika štaba, tako i s nivoa načelnika štabova oružanih snaga, kao i ministarstava odbrane.

Kako je rekao u narednom periodu nastavit će se razgovori o poboljšanju saradnje dvije vojske u raznim oblastima, a posebno u aktivnostima pomoći civilnom stanovništvu u elementarnim nepogodama, kao i učešću u zajedničkim regionalnim inicijativama i operacijama podrške miru. General Jerkić je isto tako važnim ocijenio razgovore o nastavku školovanja i obuke pripadnika OS BiH u vojnim učilištima u Hrvatskoj, kao i mogućnostima obuke novih pilota. Ovom prilikom bilo je riječi i o bilateralnoj vojnoj saradnji planiranoj za 2019. godinu.

Članovi delegacije Oružanih snaga Republike Hrvatske posjetili su i Operativni centar za komandovanje i kontrolu institucija odbrane BiH gdje su se upoznali s radom i aktivnostima centra.

25 FOTO GALERIJA