Vijesti

Održan seminar „Kibernetička Odbrana 2018“


U organizaciji i saradnji Oružanih snaga BiH i mobilnog trening tima Komande zajedničkih snaga iz Napulja, u periodu od 10. do 12. decembra 2018. godine u Domu Oružanih snaga BiH, održan je seminar na temu „Kibernetička Odbrana 2018 (Cyber Defense 2018)“.

Seminaru su učestvovali pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH čija djelatnost je vezana za domenu komunikacija i informatičkih sistema, logistike, operacija i obuke, obavještajnih poslova i sigurnosti, te politike i planova.

Cilj seminara u potpunosti je bio usmjeren na iniciranje razvoja svijesti o Cyber opasnosti i izgradnji infrastrukture (tehničke kapacitete i ljudski faktor), u cilju prevencije od napada i preduzimanja aktivnih mjera na odbrani sistema.

Tokom seminara je istaknuto da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, ali i druge institucije u Bosni i Hercegovini (javni i privatni sektor), mogu biti i neposredno pogođeni Cyber napadima, u smislu korisnika kritične infrastrukture (elektroprivreda, vodosnabdijevanje... i dr.), a to može proizvesti dalekosežne posljedice na upravljanje Sistemom odbrane i komandovanje i kontrolu u Oružanim snagama BiH.

 „Cyber je veoma važan u današnjem svijetu, zbog činjenice da se obim korištenja cybera, kompjutera i tehnologije stalno povećava. Budući da cyber sve više i više upotrebljavamo, otvara se ranjivost ne samo kompjuterskih informacija, već i efikasnije borbe protiv prijetnji u različitim područjima, a nešto važno na čemu upravo radimo jeste zaštita i ulaganje u zaštitu tih sistema koji će nam pomoći da se u budućnosti borimo efikasno“, rekao je pukovnik Matt Mcalister iz Odjeljenja za sigurnost informacija u Komandi zajedničkih snaga NATO-a u Napulju.


Major Tony Santos šef Odjeljenja za cyber je istakao cyber odbrana nije samo tehnički problem, da je neophodno proširiti sve svoje vojne operacije kako bi zadovoljili učinkovitost cyber odbrane, i da je to glavna stvar kojoj treba težiti. Na kraju je dodao da u ratovima danas, sve se više cyber napada događa i da će većina budućih sukoba biti u cyber području.

Po završetku seminara polaznicima i instruktorima NATO mobilnog trening tima obratio se načelnik Uprave za komunikacije i informatičke sisteme ZŠ OS BiH brigadir Željko Drljača. On je istakao važnost Cyber odbrane te potrebu izgradnje kvalitetnijih kapaciteta za odbranu od Cyber napada.

Na završnoj ceremoniji brigadir Drljača je s predstavnicima NATO mobilnog trening tima razmijenio prigodne poklone, nakon čega su polaznicima seminara urečeni certifikati.

12 FOTO GALERIJA