Vijesti

Radionica sinhronizacije transporta za međunarodnu logističku vježbu „LOGDEV-19“


U kasarni Rajlovac u Sarajevu od 14. do 18. januara 2019.godine održava se radionica o sinhronizaciji transporta (Transportation-Sznchronization Workshop) za međunarodnu logističku vježbu „LOGDEV-19“

Na radionici učestvuje ukupno 30 učesnika iz 11 zemalja i to: Albanija (3 učesnika), BiH (5), Finska (3), Gruzija (2), Hrvatska (3), Italija (2), Makedonija (3), Srbija (2), SAD (2), Švedska (3), Ukrajina (2). Organizatori radionice su US JS J7, US EUCOM J4 i Komanda logistike OS BiH, uz logističku i administrativnu podršku od strane CKK/KL, 8.bLP/KL i J4/ZŠ OS BiH.

Učesnici radionice imaju zadatak da korištenjem NATO softverskog alata LOGFAS finaliziraju nacionalne planove transporta (National Detailed Deployment Plan – DDP) i da kreiraju konalni multinacionalni plan transporta (Multinational Detailed Deployment Plan – MNDDP), za međunarodnu logističku vježbu „LOGDEV-19“ koja će se održati u Gruziji u periodu od 6. do 17. maja 2019.godine.

Zvaničnom otvaranju radionice 14. januara 2019.godine ispred OS BiH prisustvovao je brigadir Ernes Heleg – komandant Komande logistike, koji je u svom obraćanju pozdravio učesnike radionice, istakao značaj održavanja radionice za kvalitetne pripreme za održavanje vježbe LOGDEV-19, te iskazao zahvalnost predstavnicima US JS J7 za konitnuiranu podršku u okviru programa razvoja sposobnosti (Capability Development Program). Ovaj program ima veliki značaj za obuku i razvoj sposobnosti logističkog personala Oružanih snaga BiH kroz niz radionica, kurseva i konferencija koji prethode održavanju vježbe komandanog mjesta (CPX). Na kraju svog obraćanja, brigadir Heleg je zaželio svim učesnicima radionice uspjeh u radu, potpuno ostvarivanje ciljeva radionice i ugodan boravak u Bosni i Hercegovini.

Inače, LOGDEV-19 je vježba komandnog mjesta (Command Post Exercise-CPX) koja je bazirana na NATO doktrini korištenjem multinacionalnog pristupa u podršci raspoređenih snaga. Vježba se realizuje u ovkiru programa razvoja logističkih sposbnosti (Logistics Development Program). Vježba ima za cilj unapređenje interoperabilnosti između zemalja učesnica vježbe u planiranju i izvršenju formiranja snaga, raspoređivanja snaga, podržavanja raspoređenih snaga i zamjene jedinica, sa fokusom na mulatinacionalnu logističku podršku. LOGDEV Program je organizovan od strane US JS J7, a zemlje koje učestvuju u ovom programu i vježbi su: Albanija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Finska, Gruzija, Hrvatska, Makedonija, SAD, Srbija, Švedska i Ukrajina.

9 FOTO GALERIJA