Vijesti

Posjeta visoke vojne delegacije OS Republike Turske Zajedničkom štabu OS BiH


Načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima 14. juna 2019. godine, u Domu OS BiH u Sarajevu, primio je u prijateljsku posjetu visoku vojnu delegaciju OS Republike Turske koju je predvodio komandant OS R. Turske general Yaşar Güler.

Visoku vojne delegacije OS R.Turske, pored generala Güler čine, načelnik Uprave za operacije generalštaba OS R.Turske generalmajor Levent Ergün, šef kabineta Komandanta OS R.Turske pukovnik Tufek Şimşek te ostali visoko pozicioni pripadnici OS Republike Turske, a posjeta se realizuje u okviru aktivnosti Plana posjete Bosni i Hercegovini i OS BiH, i realizovati će se od 13. do 15. juna 2019. godine na više lokacija u BiH.

Generalpukovnik Senad Mašović je poželio dobrodošlicu gostima iz OS Turske i zaželio im ugodan boravak u našoj zemlji. General Mašović se posebno zahvalio na podršci koju OS R. Turske pružaju OS BiH na planu edukacije i obuke pripadnika OS BiH, kao i drugim aspektima podrške OS BiH na putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO.

Na početku sastanka visokoj vojnoj delegaciji iz Turske prezentovan je brifing o mjestu, ulozi, zadacima kao i najznačajnijim trenutnim i težišnim aktivnostima OS BiH u okviru sistema odbrane BiH. Tokom posjete, težišno se razgovaralo o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj saradnji Oružanih snaga dvije prijateljske zemlje, daljnjim planovima i aspektima saradnje kao i njenom unapređenju u budućnosti. Naročita pažnja posvećena je temama koje se odnose na učešće u operacijama podrške miru, gdje OS BiH imaju značajnu participaciju kroz koju potvrđuju svoj doprinos stvaranja kolektivne sigurnosti u svijetu.

Prilikom svog obraćanja, general Güler se zahvalio generalu Mašoviću na srdačnom gostoprimstvu i istakao riješenost OS R. Turske za razvijanjem i unapređenjem saradnje u narednom periodu. Izrazio je i želju za daljnjom snažnom podrškom Oružanim snagama BiH, naročito kroz vojno-finansijsku pomoć koje Ministarstvo odbrane i Oružane snage Republike Turske pružaju i dalje će pružati Oružanim snagama BiH.

 „Republika Turska i njene Oružane snage saradnju sa Bosnom i Hercegovinom ne posmatraju na način da pružaju pomoć Bosni i Hercegovini, mi zapravo dijelimo svoje mogućnosti sa Bosnom i Hercegovinom. Želim istaći da se naša saradnja sa vašom zemljom ne odnosi samo na saradnju s Bošnjacima, nego ekvivalentno sa svim ostalim narodima i na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine“, rekao je general Güler.

Ova posjeta je još jedna potvrda posvećenosti unapređenju saradnje i podrške OS BiH na modernizaciji svojih kapaciteta i kontinuiranoj izgradnji daljnjih sposobnosti, a u cilju dostizanja pravog spektra interoperabilnosti i sposobnosti.

Pored generala Mašovića i Gülera, prijemu su prisustvovali i generalmajor Ivica Jerkić, brigadni general Tomo Kolenda, brigadir Edin Fako, načelnici Uprava u ZŠ OS BiH, te vojni atašei BiH u Turskoj brigadir Željko Drljača i Republike Turske u BiH kapetan bojnog broda Gülhan Yılmaz, brigadir i komandant turskog kontigenta u sastavu EUFOR-a  Ali Tanış, te drugi visokopozicionirani pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i R. Turske.

17 FOTO GALERIJA