Vijesti

Privremeni „Medijski Informativni Centar“ OS BiH opravdao očekivanja


O vježbi “Srebrna strijela” objavljeno je više od 200 informacija u oko 40 bosansko-hercegovačkih i regionalnih medija, koristeći zvanične stranice MO i OS BiH kao izvor informacija.

Tokom zajedničke vojne vježbe “Srebrna strijela” (Silver Arrow) koja je trajala od 09.09 do 12.09.2019. godine, Oružane snage Bosne i Hercegovine formirale su po prvi put privremeni medijski informativni centar (MIC) na lokaciji kasarne “Dubrave”. Pravovremenim izvještavanjem o aktivnosti pripadnika OS BiH, Nacionalne garde Savezne države Maryland i američkih zračnih snaga u Evropi (USAFE), MIC je doprinio boljoj medijskoj prezentaciji ove vježbe.

MIC je organizovan sa tri tima - medijski, produkcijski i online, što je omogućilo da se svakodnevno spremaju informacije, intervjui, foto i video sadržaji, koji su potom objavljivani na zvaničnim stranicama MO i OS BiH, Facebook i Instagram profilima te YouTube zvaničnom kanalu OS BiH. Takođe, obrađeni i kompletirani materijali slati su medijskim redakcijama u Bosni i Hercegovini.

“Za nas je od ključne važnosti da naši građani budu upoznati sa svakodnevnim, specifičnim zadacima koje naši pripadnici izvršavaju”, poručio je načelnik Zajedničkog štaba generalpukovnik Senad Mašović. On je svojom posjetom Centru ukazao na značaj ove vrste proaktivnog djelovanja i komunikacije s javnošću.

Privremeni MIC OS BiH podržala je Nacionalna garda Savezne države Maryland, čiji su prestavnici svakodnevno boravili, pomagali i obučavali naše pripadnike u radu.

Formiranju MIC-a prethodila je radionica na kojoj su pripadnici OS BiH i predstavnici Nacionalne garde Maryland sačinili plan djelovanja i aktivnosti tokom vježbe što je doprinijelo uspješnoj realizaciji.

17 FOTO GALERIJA