Vijesti

Realizovan “Dan otvorenih vrata” u 2. pješadijskom bataljonu/5.pbr OS BiH


Povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH, 1. decembra, 21.11.2019. godine u kasarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku je održana manifestacija „Dan otvorenih vrata“.

Ova manifestacija u organizaciji 2. pješadijskog bataljona 5. pješadijske brigade OS BiH je proteklih godina već prerasla u tradicionalni događaj, kojem se podjednako raduju i naši dragi gosti i pripadnici jedinice.

 Tokom manifestacije kasarnu „Mato Lučić Maturica“ Kiseljak posjetilo je oko 250 učenika

osnovnih škola sa područja Općine Kiseljak te osoblje i učenici edukacijsko-rehabilitacijskog centra „Duga“ iz Kiseljaka.

Pripadnici 2. pješadijskog bataljona su u kratkom vremenu najmlađim posjetiteljima pokušali i uspjeli dočarati dio iz svakodnevnog vojničkog života, upoznati ih sa uslovima rada u kasarni, te im prezentovati dio zadataka koje se sa sobom nosi vojnički poziv, uz nadu da će neko od učenika u budućnosti postati pripadnik OS BiH.

U sklopu taktičko-tehničkog zbora na poligonima kasarne predstavljeno je naoružanje i oprema kojom raspolaže naša jedinica. Pored toga, u brifing Sali komande bataljona prikazan je i kratki video koji prikazuje izvođenje obuke i taktičkih vježbi pripadnika 2. pješadijskog bataljona.

Također, za sve posjetioce je bilo veoma zanimljivo pogledati demonstraciju seta vježbi iz borilačkih vještina koju su u sportskoj dvorani prezentovali naši pripadnici među kojima je bila i vojnik Irena Oroz koja je predstavljala OS BiH na nedavno održanim Svjetskim vojnim igrama u Republici Kini.

Pukovnik Ilija Miličević, komandir 2. pješadijskog bataljona, je po završetku manifestacije predstavnicima škola uručio prigodne zahvalnice za učestvovanje.

Organizovajući ovu manifestaciju, ponovno smo uvjerenja da smo potpuno uspjeli u svojoj namjeri, ispunjavajući misiju Oružanih snaga BiH, jer sudeći po zadovoljstvu i osmijesima na dječjim licima, još jednom smo pokazali da su Oružane snage BiH otvorene i transparentne za sve oblike saradnje sa lokalnom zajednicom.

14 FOTO GALERIJA