Vijesti

Generalpukovnik Senad Mašović u Monsu na sastanku sa generalom Woltersom - vrhovnim komandantom Savezničkih snaga za Evropu


Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sastat će se sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) gerneralom Tod D. Woltersom, sutra-27. novembra 2019. godine, u Monsu (SHAPE) - Belgija.

Između ostalog, general Mašović će sa visokopozicioniranim vojnim dužnosnikom NATO-a, generalom Woltersom, razgovarati o trenutnim težišnim aktivnostima Oružanih snaga BiH, s posebnim osvrtom na rezultate učešća u mirovnim misijama i operacijama podrške miru, te na rezultate o provođenju obuke i vježbi u zemlji i inostranstvu, kao i planovima aktivnosti u narednom periodu.  

General Wolters je na dužnosti vrhovnog komandanta Komande Savezničkih snaga za Evropu od 3. maja ove godine i jedan je od dva strateška komandanta u okviru NATO saveza, gdje komanduje Savezničkom komandom za operacije (ACO) koja je odgovorna za planiranje i izvršavanje svih vojnih operacija Alijanse.  

Pored načelnika ZŠ OS BiH generalpukovnika Senada Mašovića, u delegaciji Oružanih snaga BiH koja će prisustvovati sastanku u Monsu, su i šef kabineta načelnika ZŠ OS BiH brigadir Edin Fako, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i ujedno vojni predstavnik BiH za EU brigadir Jasmin Čajić i oficir za vezu sa NATO SHAPE pukovnik Hazim Hodžić.

Takođe, delegacija Oružanih snaga BiH, u okviru boravka u Belgiji, danas - 26. novembra 2019. godine, prisustvovat će obilježavanju Dana Oružanih snaga BiH i svečanom prijemu u sjedištu NATO-a u Briselu, koji će se održati u organizaciji Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u.

Prijemu će prisustvovati zvaničnici NATO-a, ambasadori i vojni predstavnici zemalja članica i partnerskih delegacija pri NATO-u, kao i drugi zvaničnici međunarodnog vojnog osoblja pri NATO i EU.