Vijesti

Posjeta parlamentarnog vojnog povjerenika i generalnog inspektora MO BiH Zajedničkom štabu OS BiH


U radnoj posjeti Zajedničkom štabu OS BiH je 15. aprila 2020. godine boravio parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović i generalni inspektor brigadni general Mirsad Ahmić.
Goste je primio načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima, zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba za resurse generalmajorom Gojkom Kneževićem i šefom kabineta načelnika Zajedničkog štaba brigadirom Edinom Fakom.

Cilj posjete bio je upoznavanje sa aktivnostima Oružanih snaga BiH, te poduzetim mjerama i radnjama koje Oružane snage BiH provode u cilju sprečavanja pandemije COVID-19. Posjeta je upriličena u cilju daljeg razvijanja učinkovite saradnje i koordinacije aktivnosti iz djelokruga rada Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i Zajedničkog štaba OS BiH, u skladu sa Uputstvom o saradnji MO BiH s parlamentarnim vojnim povjerenikom Bosne i Hercegovine.

Načelnik Mašović je upoznao gospodina Šiljegovića sa trenutnim ključnim aktivnostima koje pripadnici OS BiH sprovode širom Bosne i Hercegovine, te je istaknuo činjenicu da su OS BiH već krajem februara poduzele odgovarajuće mjere i radnje u cilju sprečavanja širenja pandemije. On je naglasio da su OS BiH, a u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH, u roku od 24 sata angažovale neophodno ljudstvo i materijalno tehnička sredstva te instalirali i opremili šatorske karantene na devet graničnih prelaza duž granica sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom. Pored toga, odgovoreno je na niz zahtjeva od strane civilnih institucija čime su resursi OS BiH angažovani u 24 općine širom BiH u vidu instalacije kontejnera, šatora, kreveta ali i angažmana pripadnika OS BiH na osiguranju i čuvanju istih.

„Prijetnje pandemije COVID-19 će završiti, mi moramo raditi i na budućim izazovima kako bi sistem napravili jačim, funkcionalnijim i da bude na usluzi svim građanima BiH“, naglasio je general Mašović.Zatim je iskoristio priliku te se osvrnuo i na angažman pripadnika OS BiH u operacijama gašenja požara širom BiH, koji su u jeku pandemije COVID-19 svojom osposobljenošću i nesebičnom službom uspjeli da lokalizuju požare u općinama Drvar, Tuzla, Prozor i Mostar. Također, istaknuto je da je nastavljen proces pripreme i obuke personala za upućivanje u mirovne misije, te da su nastavljene aktivnosti na obilježavanju malog i lakog naoružanja.

Prilikom posjete, gospodin Šiljegović je naglasio da je primarni interes zdravstveno stanje profesionalnih vojnih lica na službi u OS BiH koji ulažu ogromne napore u podršci civilnim institucijama u sprečavanju širenja pandemije COVID-19. On je pohvalio angažman pripadnika OS BiH tokom profesionalnog izvršavanja zadataka te istakao činjenicu da su OS BiH odgovorile adekvatno na sve izazove koje nosi ova pošast. Gospodin Šiljegović je iskazao zadovoljstvo pravovremenim izdavanjem operativnih naređenja te poduzetih mjera i radnji u cilju preventive širenja pandemije što je doprinijelo malom broju zaraženih pripadnika OS BiH, obzirom na činjenicu da pripadnici OS BiH dolaze iz cijele BiH. Također, parlamentarni vojni povjerenik posebno je istaknuo ogroman doprinos pripadnika OS BiH tokom pružanja pomoći civilnim strukturama u gašenju požara.

„Želim dodati da sve gore navedeno ukazuje na nepobitnu činjenicu da su Oružane snage Bosne i Hercegovine opravdale postojanost te da su na usluzi svim građanima i na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine“, rekao je gospodin Šiljegović.Na kraju sastanka konstatovana je činjenica da je neophodna veća podrška Oružanim snagama BiH od svih nadležnih institucija u realizaciji Plana modernizacije OS BiH kao bitnog segmenta za njihovo uspješno funkcionisanje. Pored toga, zaključeno je da je neophodno poboljšati stepen realizacije Plana javnih nabavki kao ključnog faktora za uspješno izvršavanje zadataka Oružanih snaga BiH. Razgovarano je o remontu i nabavci novih helikoptera i opreme s ciljem povećanja stepena osposobljenosti i opremljenosti OS BiH kako bi iste bile spremne da reaguju u skladu sa zakonom propisanom misijom i pružile pomoć civilnom stanovništvu na cijeloj teritoriji BiH.

Ured parlamentarnog vojnog povjerenika nezavisno je tijelo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH), uspostavljeno u cilju afirmacije vladavine prava te zaštite ljudskih prava i sloboda vojnih lica i kadeta u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane BiH.

7 FOTO GALERIJA