Vijesti

Završena Inicijalna planska konferencija za regionalnu vježbu „Cyber Preparedness“


Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestovali su na online sastanku Inicijalne planske konferencije „A5+ Virtual IPC: Cyber Preparedness Exercise” 27. i 28. aprila 2020. godine zajedno sa kolegama iz Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država.

Sastanak je realizovan u sklopu priprema za realizaciju vježbe „Cyber Preparedness“  koja treba da se održi u Njemačkoj u periodu od 01.09. do 03.09.2020. godine.  Ciljevi ove vježbe su unapređenje regionalne cyber saradnje kao i jačanje partnerstava za cyber organizaciju kako bi se omogućio koordiniran, kohezivan odgovor na prijetnje i incidente koji ciljaju regiju. Tokom vježbe proigravat će se akcije/reakcije na cyber incidente: od obavijesti, identifikacije, ublažavanja, odgovora, do oporavka; Identifikacija i razumijevanje razmjene informacija o cyber prijetnjama kao i koordinacija na nacionalnom nivou, sa partnerima A5 i drugim međunarodnim partnerima, te vježba tehničkog odgovora i osnove ublažavanja.

Sastanak je dio aktivnosti koje se sprovode u saradnji sa Uredom za odbrambenu saradnju Američke ambasade u BiH. Slijedeći korak koji prethodi Vježbi je Glavna planska konferencija koja će se također održati virtuelno 28. i 29.05.2020. godine.

5 FOTO GALERIJA