Vijesti

Oružane snage Bosne i Hercegovine i EUFOR potpisali plan obuke i saradnje za 2021. godinu


Plan obuke i saradnje Oružanih snaga Bosne i Heregovine sa EUFOR-om za 2021. godinu potpisan je 25. augusta 2020. godine u Zajedničkom štabu OS BiH.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić potpisao je plan ispred OS BiH, dok je za EUFOR potpisnik plana bio  načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Ernő Baráth.

Ovom prilikom general Jerkić se zahvalio EUFOR-u na dosadašnjoj uspješnoj saradnji koja se realizuje kroz individualnu i kolektivnu obuku pripadnika OS BiH i EUFOR-a, angažovanjem mobilnih timova za obuku, mentoring timova i eksperata za pojedine oblasti, te zajedničku obuku sa Multinacionalnim bataljonom EUFOR-a. Također, pohvalio je kontinuiranu i nesebičnu podršku koju snage EUFOR-a u BiH svih prethodnih godina pružaju u procesu izgradnje samoodrživih operativnih sposobnosti i kapaciteta obuke OS BiH.

Bitno je naglasiti, da su zahvaljujući angažovanju mobilnog trening tima Austrije i Švicarske tokom prethodnih godina, Oružane snage BiH razvile samoodrživ kapacitet i u 2020. godini preuzele nadležnost za planiranje i realizaciju modula obuke Upravljanje i skladištenje municije i naoružanja.

Uprkos brojnim izazovima vezanim za pandemiju COVID-19, obuka između Multinacionalnog bataljona EUFOR-a i jedinica Oružanih snaga BiH je nakon kratkog perioda pauze nastavljena i uspješno se realizuju sadržaji planirani za drugu polovinu 2020. godine.

General Jerkić je naglasio i značaj učešća pripadnika OS BiH u predstojećoj vježbi EUFOR-a kodnog naziva „QUICK RESPONSE 20“, koja će u konačnici doprinijeti jačanju koordinacije i saradnje EUFOR-a sa komplementarnim agencijama u BiH u stvaranju sigurnog okruženja.

Tokom ceremonije potpisivanja Plana obuke, general Baráth se zahvalio generalu Jerkiću na prijemu i istakao važnost daljnje saradnje OS BiH i EUFOR-a na polju obuke koja za cilj ima razvoj operativnih sposobnosti OS BiH.

General Baráth, između ostalog, izrazio je zahvalnost Oružanim snagama BiH na uspješnoj saradnji i postignućima u prethodnom periodu, i zaželio da se u cilju povećanja operativnih kapaciteta Oružanih snaga BiH ova saradnja nastavi i ubuduće, kroz zajedničke aktivnosti.

5 FOTO GALERIJA