Vijesti

Održana Finalna koordinacijska konferencija za vježbu „Humanitarni napor 20“


U povodu ovogodišnje međunarodne vježbe „Humanitarni napor 20“, kojoj su domaćin Oružane snage Bosne i Hercegovine, u Domu Oružanih snaga BiH je 26. augusta 2020. godine održana Finalna koordinacijska konferencija, u kojoj su online video-linkom učestvovali predstavnici devet zemalja učesnica.

Finalnu koordinacijsku konferenciju za vježbu „Humanitarni napor 20“ otvorio je zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za operacije generalmajor Ivica Jerkić. Vježba u formatu B9, inicijative devet balkanskih zemalja na temu „Humanitarna pomoć i prekogranična saradnja u slučaju potresa“, planirana je da se održi od 26. do 30. oktobra ove godine u kasarni „Rajlovac“ kod Sarajeva.

 

Ovom prilikom general Jerkić se zahvalio svim učesnicima vježbe na pokazanoj spremnosti da podrže istu, uprkos brojnim izazovima koje je donijela pandemija COVID-19. Također, naglasio je cilj vježbe, a to je daljni razvoj i unapređenje operativnih postupaka i nivoa spremnosti za slučajeve pomoći tokom prirodnih katastrofa u zemljama učesnicama. „Kroz pripremu i provedbu vježbe „Humanitarni napor 20“ identificirat će se svi mogući izazovi na koje treba odgovoriti u budućnosti, kako bi naši napori u postizanju ciljeva bili što učinkovitiji“, istakao je general Jerkić.

 

Ukoliko situacija sa pandemijom COVID-19 dozvoli, očekuje se da bi vježba trebala okupiti više od 200 domaćih i stranih učesnika iz Albanije, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

5 FOTO GALERIJA