Vijesti

Oružane snage BiH uspješno uspostavile poletno-slijetno mjesto za noćno letenje


Drugi helikopterski skvadron Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine uspostavio stajno mjesto za noćno polijetanje i slijetanje.
Uz ogroman entuzijazam pripadnika 2. helikopterskog skvadrona uspostavljeno je stajno mjesto za noćno polijetanje i slijetanje u skladu sa međunarodnim standardima, te kao takvo jedino u Bosni i Hercegovini. Realizacija projekta izgradnje poletno-slijetnog mjesta za noćno letenje (noćni start) je izvršena po standardima američke Uprave za civilno zrakoplovstvo (US Federal Aviation Administration) i Međunarodne organizacije civilne avijacije (International Civil Aviation Organization), koji su propisani za helidrome.

U prvoj fazi realizacije ovog projekta izvršeni su radovi na uređenju i označavanju poletno-slijetnog mjesta kao i na osvjetljenju poletno-slijetnog mjesta i prilazne ravni po navedenim standardima.U drugoj fazi realizacije projekta, koja je završena sredinom 2020. godine, izvršeno je uređenje, označavanje i osvjetljavanje spojnice (taxi way) od noćnog starta do stajnog mjesta koje je namijenjeno za ukrcavanje/iskrcavanje putnika, pacijenata i tereta čime je ovaj projekat uspješno priveden kraju.

Uspostavljanjem stajnog mjesta za noćno polijetanje i slijetanje, u velikoj mjeri je olakšano organizovanje i pripema noćnog letenja. Na taj način su Oružanih snaga BiH unaprijedile svoje operativne sposobnosti kako bi uspješno odgovorile postavljenim zadacima.

5 FOTO GALERIJA