Vijesti

Početak Kursa za komandante bataljona i Komandno-štabnog kursa u Centru za profesionalni razvoj u Travniku


Kursem za komandante bataljona (KKB) i Komandno-štabnim kursem (KŠK) 18.01.2021. godine počele su aktivnosti na edukaciji u Centru za profesionalni razvoj u Travniku u skladu sa godišnjim planom obuke za 2021. godinu. Kurs za komandante bataljona pohađa 26 polaznika, dok Komandno-štabni kurs pohađa 25 polaznika iz jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Na svečanoj ceremoniji prisutnima su se obratili načelnik Odjeljenja vojnih kurseva pukovnik Vladimir Vavan i načelnik štaba CPR-a pukovnik Mirko Kobaš.

Pukovnik Vavan je u svome obraćanju iznio osnovne informacije o kursevima koje će pohađati polaznici, te zaželio uspješan tok ove vrste edukacije u Centru za profesionalni razvoj.

U svome obraćanju pukovnik Kobaš se osvrnuo na specifičnosti realizacije ovih kurseva sa aspekta izvođenja nastave kombinacijom metoda klasičnog predavanja u učionicama i metode učenja na daljinu  koja je uvedena zbog poštivanja propisanih mjera protiv virusa COVID-19.

Komandno-štabni kurs predstavlja najviši nivo vojne edukacije u Bosni i Hercegovini koji osposobljava oficire za uspješno obavljanje komandno-štabnih dužnosti na nivou bataljon-brigada, dok kurs za komandante bataljona ima za cilj funkcionalno osposobljavanje oficira za uspješno obavljanje dužnosti na pozicijama komandanata bataljona.