Vijesti

Ispraćaj Šefa Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH


U Domu OS BiH, danas 24. februara 2021. godine, upriličena je ceremonija ispraćaja brigadira Corey Shea, bivšeg šefa Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH (ODC).

Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa zamjenikom Mijom Krešićem, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenikom general majorom Gojkom Kneževićem, vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Tarquinto, predstavnici ambasade SAD-a u BiH i uposlenici ODC-a.

 Ovom prilikom, ministar odbrane BiH Sifet Podžić je naglasio da su se pod vođstvom brigadira Shea mnogi značajni projekti i programi realizovali. „Iskreno  i mukotrpno si radio zastupajući interese Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, još si istrajniji bio u podršci OS BiH i MO BiH te se u svoje ime i u ime svih pripadnika OS BiH i MO BiH iskreno zahvaljujem“, istakao je ministar Podžić.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović se zahvalio brigadiru Shea-i na svim naporima koje je uložio tokom svog boravka u Bosni i Hercegovini, naporima koji su bili profesionalne prirode, te koji su bili pokretačka snaga na izgradnji boljeg odbrambenog sistema i samim tim kretanja bosanskohercegovačkog društva prema dostizanju punopravnog članstva u NATO-u.

Vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Tarquinto je u ime vrhovnog komandanta Savezničkih snaga SAD-a za Evropu (SACEUR) generala Tod D. Woltersa, uručio prestižnu medalju za izuzetnu službu u Ministarstvu odbrane SAD-a, koja se uručuje pripadnicima oružanih snaga SAD-a za izuzetno obavljanje dužnosti doprinoseći nacionalnoj sigurnosti i odbrani Sjedinjenih Američkih Država.

9 FOTO GALERIJA