Vijesti

Štabni razgovori MO i OS BiH sa delegacijom OS Republike Francuske


Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na čelu sa gospodinom Zoranom Šajinovićem pomoćnikom ministra za međunarodnu saradnju održala je sastanak 11. maja 2021. godine u Domu OS BiH sa delegacijom Oružanih snaga R. Francuske koju je predvodio brigadni general Bruno Foussard načelnik Uprave za Euroatlanske integracije u generalštabu OS R Francuske.

Tokom sastanka razgovarano je o trenutnom statusu i budućoj saradnji MO i OS BiH sa MO i OS R Francuske, a koja je definisana usaglašenim planom bilateralne vojne saradnje. Gospodin Zoran Šajinović je u svom izlaganju naglasio značaj dobre saradnje sa MO i OS R Francuske, a koja doprinosi razvoju sposobnosti OS BiH da se suoče sa savremenim sigurnosnim izazovima. U nastavku je delegacija MO i OS BiH upoznala delegaciju OS R Francuske sa odbrambenom i sigurnosnom politikom Bosne i Hercegovine, historijatom saradnje sa NATO i EU te prezentovala informativni brifing o Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Delegacija OS R Francuske je prezentovala svoje angažovanje van teritorije R Francuske, viziju glavnih izazova u oblasti sigurnosti i odbrane kako u regionu tako i šire te francusko viđenje procesa proširenja EU i NATO-a

U nastavku sastanka razmatrana je bilateralna saradnja u oblasti odbrane te je razgovarano o mogućoj saradnji u oblasti mirovnih operacija sa posebnim akcentom na operacije u Subsaharskoj Africi. 

Na kraju sastanka je zaključeno da je saradnja između MO i OS BiH i MO i OS R Francuske od velikog značaja za obje zemlje, ali da postoje oblasti u kojima se ista treba intenzivirati na obostranu korist.

6 FOTO GALERIJA