Vijesti

Posjeta Komandanta Nacionalne garde Maryland Zajedničkom štabu OS BiH


U skladu s godišnjim planom saradnje Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država po programu vojska – vojsci (M2M) za 2021. godinu načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović zajedno sa svojim najbližim saradnicima, u periodu od 22. juna do 25. juna 2021. godine, u službenu posjetu primio je visoku vojnu delegaciju Nacionalne garde Maryland koju predvodi komandant Nacionalne garde (NGM) generalmajor Timothy E. Gowen.

Saradnja OS BiH sa OS SAD odvija se u skladu sa godišnjim planovima bilateralne vojne saradnje između i Programe sigurnosne pomoći, a najznačajniji od tih programa su: M2M, Program državnog partnerstva, Međunarodna vojna edukacija i obuka i Finansiranje/prodaja stranim vojskama.

Tokom zvaničnog sastanka delegacija NG Maryland i OS BiH održanog u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine razgovarano je o mogućnosti proširenja civilno – vojne saradnje gdje na Nacionalna garda Maryland iskazala volju da se u budućnosti saradnja proširi i na civiline institucije Bosne i Hercegovine.

Nakon informativnog brifinga OS BiH koji je prezentovan delegaciji NG Maryland, između ostalog, naglašeni su i specifični izazovi i prepreke koji bi mogli imati uticaj na nivo saradnje u narednom periodu, a kao jedan od najvećih izazova sa kojima se susreću obje strane istaknuta je pandemija COVID-19, odnosno epidemiološke mjere koje su na snazi, a koje ograničavaju kretanje i normalnu realizaciju planiranih događaja.

Na kraju sastanka generalpukovnik Senad Mašović, uz uručenje prigodnog poklona, izrazio je zahvalnost komandantu NG Maryland generalmajoru Timothy E. Gowenu na posjeti Oružanim snagama Bosne i Hercegovine kao i na nesebičnoj i svesrdnoj podršci koju NG Maryland pruža OS BiH.

11 FOTO GALERIJA