Vijesti

Seminar Odbrambenog instituta za međunarodno pravne studije


Inspektori Generalnog inspektorata MO BiH i oficiri pravne službe Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prisustvuju seminaru u organizaciji Odbrambenog instituta za međunarodne pravne studije (The Defense Institute of International Legal Studies – DIILS) iz Sjedinjenih Američkih Država. Seminar, koji govori o temi prevencije korupcije i borbe protiv korupcije u sistemima odbrane, održava se od 10. do 12. maja 2022. godine u Domu OS BiH u Sarajevu.

Seminar predstavlja nastavak uspješne saradnje Generalnog inspektorata MO BiH i oficira pravne službe MO i OS BiH sa Nacionalnom gardom države Maryland i Vojske SAD-a, po pitanjima reagiranja na korupciju u sistemima odbrane, kao i izazovima vođenja istraga i procesuiranja odgovornih lica od strane sistema inspektora i departmana pravne službe.


Na seminaru će također biti riječi o interagencijskom povjerenju, transparentnosti i odgovornosti, kao i podršci civilnim strukturama. Tokom održavanja predmetnog događaja, gosti iz SAD-a će se upoznati sa dostignućima u vezi sa izgradnjom integriteta i borbom protiv korupcije u MO i OS BiH, sa normativno-pravnim okvirom ustanovljenim u sistemu odbrane BiH, kao i sa procedurama za provođenje istraga i procesuiranje lica odgovornih za navedeno.

7 FOTO GALERIJA