Vijesti

Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) ponovno dodijeljen Certifikat o bezuslovnoj NATO akreditaciji


Ceremonija primopredaje Memoranduma o NATO akreditaciji Centra za obuku za operacije podrške miru održana je 18. maja 2022. godine u sjedištu PSOTC-a u kampu Butmir u Sarajevu. Certifikat je od strane komandantice NATO Štaba Sarajevo brigadnog generala Pamele McGaha uručen komandantu PSOTC-a brigadiru Elvedinu Omiću, u prisustvu ministra odbrane Sifeta Podžića.

Ceremoniji predaje Memoranduma o bezuslovnoj NATO akreditaciji PSOTC-u prisustvovali su i zvaničnici MO i OS BiH među kojima i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić, ambasadori Italije i Mađarske, zamjenici ambasadora Francuske i Velike Britanije, kao i predstavnici vojno-diplomatskog kora prijateljskih i partnerskih zemalja.

Predajom ovog memoranduma PSOTC je ponovno akreditiran od strane NATO Savezničke komande za transformaciju, nakon što je istekao važeći certifikat kojeg je ova komanda dodijelila PSOTC-u u maju 2016. godine na period od šest godina.

Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) osnovan je 2003. godine uz podršku međunarodnih partnera, a 2013. godine u potpunosti je integriran u strukturu OS BiH, te je i nakon ove integracije zadržao svoj međunarodni karakter sa istim ciljem i misijom. Osnovna misija Centra jeste edukacija i obuka za operacije podrške miru, što je bitan segment ukupnih napora države Bosne i Hercegovine u domeni globalne sigurnosti i očuvanja mira u svijetu.

Do sada, Centar je akreditiran za izvođenje četiri UN i sedam NATO kurseva za operacije podrške miru, a treninge, kurseve i edukacije je u njemu pohađao veliki broj polaznika iz sastava OS BiH, državnih sigurnosnih i policijskih agencija, ali i veliki broj polaznika iz partnerskih i prijateljskih zemalja.„Rezultati PSOTC-a u izvršavanju njegove misije su na zavidnom nivou, što dugujemo obučenosti i profesionalizmu osoblja Centra, ali i pomoći i podršci međunarodnih partnera, na čemu im se i ovom prilikom zahvaljujem“, kazao je ministar Podžić u svom obraćanju. Ministar je naglasio značaj ponovne akreditacije PSOTC-a i kazao da su rezultati rada Centra  prepoznati od strane UN-a, NATO-a, Sjedinjenih Američkih Država, te kazao da je to samo jedan od pokazatelja potrebe za većom podrškom državnih institucija ne samo ovom centru, već i ukupnom odbrambenom sistemu u Bosni i Hercegovini.

Prilikom predaje certifikata o reakreditaciji, brigadni general Pamela McGaha je kazala da je današnje priznanje PSOTC-u pokazatelj da je ovaj centar uspio da dostigne standarde podučavanja svjetske klase i da ih održi više od decenije. McGaha je dodala da se raduje što je u prilici da vidi kako PSOTC nastavlja ovu tradiciju i u vremenu koje je pred nama.

Komandant PSOTC-a pukovnik Elvedin Omić je iskazao zadovoljstvo ovim uspjehom i istakao da je Bosna i Hercegovina jedna od četiri zemlje koja nije članica NATO-a, a ima centar sa ovom vrstom akreditacije. Podijelio je viziju PSOTC-a da se pridruži porodici vodećih svjetskih i najpoželjnijih centara za obuku, te da i dalje bude nezamjenjiv partner NATO-a u domenu individualne obuke za operacije podrške miru.

Ovim događajem PSOTC je institucionalno reakreditiran od strane NATO-a, te će i ubuduće realizirati obuke za potrebe operacija podrške miru, u skladu sa NATO standardima.

7 FOTO GALERIJA