Vijesti

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH učestvovao na Konferenciji načelnika generalštabova zemalja Balkana


Delegacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, 16. juna 2022. godine učestvovala je na 15. Konferenciji načelnika generalštabova zemalja Balkana (B-9) u Ohridu, Sjeverna Makedonija.
Ovogodišnju Konferenciju otvorio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike S. Makedonije generalpukovnik Vasko Gjurčinovski, a pored domaćina Konferencije predsjednika Republike S. Makedonije Steve Pendarovskog i zamjenika ministra odbrane Bashkima Hasanija, na Konferenciji su učestvovale i delegacije zemalja Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Rumunije, Srbije i Turske predvođene načelnicima generalštabova.

Glavna tema 15. Konferencije načelnika generalštabova zemalja Balkana bila je "Angažovanje Oružanih snaga u suočavanju sa najnovijim izazovima u nacionalnom i regionalnom kontekstu (najbolje prakse)". Na Konferenciju su razmatrani i godišnji izveštaji Koordinacione grupe i radnih podgrupa za asimetričke pretnje, obrazovanje, obuku i vježbe, a učesnici Konferencije su potvrdili spremnost za dalji razvoj i unapređenje saradnje u okviru ovog foruma.

Konferencija je završena potpisivanjem Zajedničke izjave o potvrdi želje za jačanjem zajedničke regionalne saradnje između oružanih snaga, u cilju promocije regionalne stabilnosti i sigurnosti, kao i jačanju već uspostavljenih i traženju novih mehanizama saradnje u regiji Balkana.

Pored predstavnika zemalja članica, kao gosti ovogodišnje Konferencije učestvovali su predstavnici Vojnih komiteta NATO-a i EU, Komande Združenih snaga NATO-a iz Napulja, Komande Američkih snaga u Evropi i Africi, kao i predstavnici Oružanih snaga Hrvatske i Slovenije.

Na marginama 15. Konferencije načelnika generalštabova zemalja Balkana, delegacija Oružanih snaga BiH sasatala se delegacijom Oružanih snaga Rumunije predvođenom načelnikom generalštaba generalom Daniel Petrescu, kao i sa delegacijom Komande Američkih snaga u Evropi i Africi.

U delegaciji Oružanih snaga BiH, pored generala Mašovića su bili i oficir za saradnju sa Oružanim snagama SAD-a i neevropskim zemljama u ZŠ OS BiH pukovnik Aleksandar Krunić i lični pomoćnik NZŠ OS BiH pukovnik Asmir Sarajlić.

8 FOTO GALERIJA