Vijesti

Posjeta zamjenika načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH


Visoki zvaničnici Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, 22. juna 2022. godine, u Sarajevu, su u službenu posjetu primili zamjenika načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva za vojnu strategiju i operacije generalpukovnika Charlesa Walkera, sa saradnicima.

U odvojenim sastancima prvo je sa generalom Walkerom u Domu OS BiH razgovarao zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić, a na sastanku koji je uslijedio u sjedištu Zajedničkog štaba OS BiH, Walkera je primio načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenikom za operacije generalmajorom Ivicom Jerkićem.

Sastanku u Domu OS BiH prisustvovali su sekretar MO BiH Muhamed Smajić i pomoćnik ministra odbrane BiH za upravljanje personalom Sead Muratović te otpravnik poslova Britanske ambasade u BiH Neil Kavanagh. Razgovarano je o sigurnosnoj situaciji u Evropi te predstojećim potrebama u daljnjem razvijanju ukupnih kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Zamjenik ministra Okolić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, kao i zahvalnost na različitim projektima pomoći koju Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske pruža Oružanim snagama BiH.

„Posebno smo zainteresirani za daljnji razvoj sposobnosti OS BiH na polju međunarodnih mirovnih misija i pomoći OS BiH civilnim institucijama pri elementarnim nepogodama“, rekao je Okolić. „Što se tiče sigurnosne situacije u Evropi, smatram da ona u BiH neće proizvesti nikakve sukobe, a treba tražiti zajednička rješenja za trenutna politička mimoilaženja.“

Na sastanku u sjedištu ZŠ OS BiH, na kojem su učestvovali i šef Kabineta načelnika ZŠ OS BiH brigadir Dževad Aščić i načelnik Uprave za logistiku ZŠ OS BiH brigadir Nebojša Bošnjak, generalpukovnik Mašović je istakao veliki značaj pomoći Vlade Ujedinjenog Kraljevstva na uspostavi vojnih ambulanti i unapređenju infrastrukturnih objekata sanitetske službe OS BiH, provođenju projekta u okviru programa „Žene, mir i sigurnost“ te pomoći u procesu školovanja pripadnika OS BiH.

„Već dugi niz godina, jačanjem i unapređenjem saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom, OS BiH imaju mogućnost provoditi projekte modernizacije i poboljšanja sveukupnih kapaciteta, što daje značajnu podršku  u odgovoru na sadašnje, ali i sve buduće izazove“, rekao je general Mašović. „Također, OS BiH imaju i značajnu podršku u podizanju nivoa interoperabilnosti, kako sa NATO-om tako i sa Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva. To je od ključnog značaja za provođenje zajedničkih aktivnosti u izgradnji koncepta kolektivne sigurnosti.“

General Mašović je iskoristio priliku te generalu Walkeru uputio iskrene čestitke u povodu 25. juna, predstojećeg Dana Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon ovih sastanaka, delegacija Ujedinjenog Kraljevstva je posjetila kasarnu OS BiH „Rajlovac“. Ondje je prisustvovala demonstraciji bataljona vojne policije OS BiH sa opremom za kontrolu javnog reda i mira, koju je donirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, obišla ambulantu OS BiH te 2. helikopterski skvadron OS BiH koji koristi opremu za traganje i spašavanje, koja je također nabavljena uz pomoć Vlade UK.

„Veliko mi je zadovoljstvo biti danas ovdje i lično svjedočiti napretku OS BiH u neophodnim reformama kako bi ispunile svoje NATO aspiracije“, rekao je tim povodom general Walker. „Iz prve ruke sam imao priliku da vidim predanost i posvećenost pripadnika OS BiH koji, kroz svoj vitalno važan posao, štite Bosnu i Hercegovinu i njene saveznike.“

„Predanost Ujedinjenog Kraljevstva Oružanim snagama BiH traje i danas. Drago mi je što vidim da Ujedinjeno Kraljevstvo radi kao blizak partner OS BiH, dijeleći svoja iskustva, zajedno trenirajući i jačajući naše kolektivne kapacitete za suočavanje sa neizvjesnom budućnošću“, zaključio je generalpukovnik Charles Walker.

10 FOTO GALERIJA